1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ett yngre och mera vitalt teaterutbud i Karlshamn.
Det är vad Klara Copcutt och Sofie Svensson hoppas åstadkomma.
Nyligen blev de båda 17-åringarna invalda i styrelsen för Karlshamns teaterförening.
Karlshamn • Publicerad 30 april 2002

Klara Copcutt och Sofie Svensson har båda ett brinnande intresse för teater. De har varit med i Teatersmedjan sedan de var sju år och nu går de båda det estetiska programmet med teaterinriktning.

Lena Johansson leder ett publikutvecklingsprojekt på uppdrag av länsteaterförening. Syftet är att få fler ungdomar och invandrare att gå på teater. Det är mycket tack vare henne som Klara Copcutt och Sofie Svensson har kommit med i Karlshamns teaterförenings styrelse.

Lena Johansson menar att ungdomar måste vara med och bestämma utbudet för att få andra ungdomar att gå på teater.

Tråkiga föreställningar

- Det finns ingen poäng med att låta någon som är femtio plus sitta och bestämma vad man tror att ungdomar vill se, säger hon.

Klara Copcutt och Sofie Svensson instämmer. Båda har under sin skoltid upplevt hur lärare har tagit med dem på hopplöst tråkiga teaterföreställningar.

Enligt Lena Johansson finns det därför mycket fördomar mot teater bland unga. Många har för sig att teater är tråkigt, allvarligt och högtidligt.

De nya styrelsemedlemmarna i teaterföreningen ska nu visa att det kan se annorlunda ut. Nyligen besökte de en teaterfestival i Stockholm med mängder av nya spännande uppsättningar för unga.

- Vi såg många bra föreställningar. Bland annat Puder, som var en blandning mellan teater, akrobatik och musik. Den ska vi försöka ta hit, säger Klara Copcutt.

Tänkte informera

Förutom att förbättra och föryngra teaterutbudet, vill de också arbeta aktivt för att få jämnåriga att gå på teater.

- Vi tänkte informera om teatern på skolan och kanske också sälja biljetter, säger Sofie Svensson.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.