De vill inte jobba gratis
Med hjälp av arbetshandledare Gunilla Andersson sätter Hanna Kajsajuntti, 24, pressen på plats. Tar hjälp med att fylla på färg. Och pressar sedan på färggranna löv, i gult, grönt och rosa på det knallröda tyget. Bakom henne hänger redan ett långt tygstycke. Noggrant och försiktigt pressar Hanna Kajsajuntti fast nya löv.
- Det ska bli gardiner på ridklubben i Janneberg, berättar hon.
Flitig i Textilhörnet
I två år har hon gått till Textilhörnet i Världens hus. Här gör hon egna mönster på tygerna, pressar, stryker och manglar. Andra funktionshindrade syr ryggsäckar.
På plats för dagen finns också Åsa Andersson och Alice Karlsson. De arbetar vanligtvis i personalbutiken på lasarettet. Men i dag väljer de att inte packa upp varor och prismärka utan vill i stället berätta om vad de anser om kommunens senaste sparförslag.
I kommunen finns 110 funktionshindrade som i dag kan få 36 kronor om dagen - 25 kronor för halvdagar - för att sysselsätta sig.
Politikernas resonemang är glasklart - dessa funktionshindrade har redan pension. Alltså behöver de ingen lön för sitt arbete. På så vis hoppas kommunen spara 645 000 kronor årligen.
Hanna Kajsajuntti tjänar 700 kronor i månaden på att gå till Textilhörnet. Hon håller inte med politikerna.
- De har ju lön från sina vanliga jobb. Då kan man ju lika gärna spara in på deras arvoden, säger hon.
Blir ett slavarbete
I en skrivelse till kommunen påpekar nu de tre kvinnorna att de, lika lite som någon annan invånare i kommunen, har någon lust att arbeta gratis.
- Om man jobbar så tycker vi att man ska ha betalt för det. Annars blir det som ett slavarbete.
I sparförslaget ingår också att de funktionshindrade ska betala själva för resorna till arbetet. Om förslagen går igenom tänker ingen av kvinnorna gå till arbetet något mer.
Det är ett drastiskt beslut ingen av dem egentligen gillar.
- Här träffar man kompisar varje dag. Om man går hemma hela dagarna så tröttnar man. Jag har känt på det innan och det var inte kul, säger Hanna Kajsajuntti.
- Då sover man för länge på dagarna, säger Åsa Andersson.