De vill få fler att börja dyka
Få plaskande barn och ännu färre simmande motionärer. I stället fylldes bassängen på Väggabadet i lördags av dykartuber, simfenor och ett gäng nyfikna nybörjare.
- Det är klart att vi gör det här för att vi hoppas få fler medlemmar. Vi ser också nästan omedelbart om de som är här passar för dykning.
Det säger Curt Carlsson, kassör i Sydkustens Sportdykarklubb. En klubb med hundratalet medlemmar varav omkring 30 är aktiva dykare. De är mellan 15 och 60 år.
Grunder först Under provdyket i lördags gick först instruktören Jörgen Andersson i genom grunderna för dykning. Därefter fick gruppen prova att dyka tillsammans med erfarna dykare från klubben.
- Du måste nog gilla teknik lite om du ska syssla med dykning. Det är många prylar att hålla ordning på och krävs mycket jobb på land innan du väl är i vattnet, förklarar Curt Carlsson.
Säkerheten är förstås A och O, därför dyker man aldrig ensam utan alltid tillsammans med minst ytterligare en dykare.
- I vattnet håller vi koll på varandra. Den jag dyker med är ju min livförsäkring så det är väl klart att jag håller koll på honom eller henne.
Det som de flesta tycker är svårt i början är avvägningen, att ligga rätt i vattnet. Tobias Johansson från Olofström som alldeles nyss gjort ett provdyk, beskriver hur det känns:
- Svårast var att orientera sig. Inte vad som var upp och ner utan just i sidled.
Funderar att gå kurs Han kan tänka sig att börja dyka och ska nu fundera på om det blir en kurs i vår.
Nybörjarkursen innebär att eleverna får syssla mycket med fridykning och teori till att börja med. De ska kunna simma ned till botten där simfenor och dykmask väntar. Sedan gäller det att kunna tömma masken på vatten under vattnet och få på sig både fenor och mask, fortfarande under vattnet.
- Framåt april-maj någon gång gör de sedan sitt första utedyk. Vi brukar vara i Kollevik, berättar Curt Carlsson.