1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De väntar ännu på bredband

Kommunen ska satsa på landsbygden. En viktig del i det är kommunikationerna. Men boende i den norra kommundelen är trötta på fagra löften. De vill ha bredband nu.
Karlshamn • Publicerad 5 januari 2007

Redan i mars förra året meddelade Karlshamns kommun att alla kommuninvånare skulle få tillgång till bredband i november. Detta sedan samtliga telestationer byggts ut.

- Vi blev lovade att hela Karlshamn skulle få bredband. Innan det har vi också fått löften, säger Jan Johansson, ordförande i Ringamåla hembygdskommitté.

Kabel saknas fortfarande Men fortfarande saknas den kabel som ska binda ihop telestationerna i Ringamåla, Bökemåla, Grimsmåla och Halahult och ge bredband till de norra kommundelarna.

Kommunen avsäger sig allt ansvar för detta.

- Stationerna är färdiga för bredband, men däremot finns ingen fiberkabel. Det är fyra stationer som ska bli anslutna genom länsstyrelsens projekt, säger Lennart Henriksson, projektledare på Karlshamns kommun.

Binder samman länet Upphandlingen sköts av länsstyrelsen eftersom kabeln ska gå genom hela länet från väst till öst. Det handlar dessutom i första hand om en redundanskabel, en speciell slags kabel som ska ge säkrare överföring och som kompletterar den som redan finns och som går längs

E 22.

- Det här är en bonuseffekt, att några orter kan ansluta sina telestationer till redundanskabeln. Syftet med den är inte att binda samman telestationerna, säger Lennart Olsson på länsstyrelsen.

Besvikelse i Ringamåla Redan i juli fick länsstyrelsen pengar från Post- och telestyrelsen för att köpa redundanskabeln.

Men de boende i Ringamåla har inte kommit ett steg närmare bredband.

- Jag tycker det är dåligt, när det handlar om så korta avstånd. Här i Karlshamn handlar det om tätortsnära landsbygd. Och vi vill ha samma förutsättningar som de i tätorten, säger Jan Johansson.

Kabelköp har försenats Köpet av redundanskabeln skulle ha gjorts redan i september, men har försenats kraftigt.

- Det är fyra kommuner inblandade, och alla skulle vara med och prioritera vilka telestationer som ska anslutas, förklarar Lennart Olsson.

Kan bli klart i oktober Grävandet ska påbörjas senast i februari och kabeln ska vara helt färdig i oktober. Men medlemmarna i Ringamåla bygdekommitté är luttrade.

- Kommer de bara med nya datum hela tiden litar man inte på dem till slut, säger Jan Johansson.

Nina Källmodin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.