1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De "ser" med sin vita käpp

På tisdag uppmärksammas Vita Käppens Dag i hela världen.
I Karlshamn kommer Synskadades Riksförbund, SRF, att visa vilka problem som möter de synskadade varje dag.
Det kommer främst att handla om övergångställen och vikten av att få en säker gångväg mellan järnvägsstationen och centrum.
Karlshamn • Publicerad 10 oktober 2002

SRF:s lokalförening i Karlshamn bildades 1974. Då tillsammans med Olofström. Sedan 1987 har varje kommun i länet en egen lokalavdelning.

Situation för de synskade i kommunen är varken bättre eller sämre än på andra ställen i landet. En sak som bekymrar medlemmarna är dock lagen om stopplikt vid övergångsställen. Den innebär att biltrafikanterna genom ögonkontakt ska komma överrens med gångtrafikanterna om de ska stanna eller inte.

Ingen ögonkontakt

De synskadade hamnar i en hopplös situation.

- Hur ska vi som inte ser bra kunna ta ögonkontakt med bilisterna. Det är omöjligt, säger Bengt Franssohn, som är ordförande i SRF Blekinge.

Vita Käppens Dag anordnas runt om i världen på samma datum varje år, den 15 oktober. Syftet är inte att banka på stora trummor, utan att informera om de synskadades situation i dagens samhälle.

Och få uppmärksamhet kring den vita käppen, som är det enda hjälpmedel som många synskadade har i sin vardag. På tisdag kommer bland annat politikerna från tekniska nämnden att få prova ett par glasögon som begränsar synen kraftigt.

Problem även i butiker

Sedan kommer medlemmarna i SRF att ta med politikerna till ett övergångställe.

- Vi ska visa vilka problem som finns, inte bara vid övergångsställen, utan även i lokaler, butiker och idrottshallar, säger Bengt Franssohn.

Dessutom vill SRF i Karlshamn ha en säker gångväg mellan resecentrum och centrum.

En synskadad person har en tuff uppgift framför sig om han eller hon ska ta sig över Erik Dahlbergsvägen som ofta är hårt trafikerad. SRF önskar också fler övergångsställen med ljudsignaler.

- Får vi ljus- och ljudsignaler på alla övergångställen känner vi oss lugna. Eller om hela centrum blev bilfritt, men det är kanske inte realistiskt, säger Torsten Åberg, i SRF Karlshamn.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.