1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De hjälper barn berätta

Barnmisshandel är inget familjeproblem, det är ett vuxenproblem.
Det säger Anna Skogsberg och Margareta Berg.
Tillsammans utreder de misshandel och sexuella övergrepp mot barn på socialförvaltningen i Karlshamn.
Karlshamn • Publicerad 24 januari 2006

I takt med att anmälningarna om barnmisshandel ökar får Anna och Margareta allt mer att göra. Karlshamn har de senaste året hamnat högt i denna dystra statistik. Men de tror inte att det beror på att fler barn blir slagna här än i grannkommunerna, utan på den informationskampanj som socialen har bedrivit på skolor och förskolor.

Det är också från skolpersonal som de flesta anmälningarna om våld mot barn kommer.

-Oftast har barnet berättat för läraren eller skolsköterskan att det blir slaget, säger Margareta.

-Många gånger är det sedan man har pratat om de här frågorna i skolan och barnet har fått klart för sig att det är förbjudet att slå barn, säger Anna.

Tidigt möte viktigt

När socialtjänsten får in en anmälan om misstänkt barnmisshandel vill man så fort som möjligt träffa barnet. Oftast sker det i skolan eller på dagis.

-Men det är inte så att vi klampar in klassrummet och hämtar barnet, säger Margareta.

Socialtjänsten ringer hem till föräldrarna och berättar att man vill prata med barnet. Därefter träffar Anna och Margareta det unga brottsoffret i ett avskilt rum på skolan tillsammans med någon ur personalen. Det är viktig att de får träffa barnet innan det kommer hem, detta för att undvika att den misstänkte förövaren eller någon annan försöker påverka barnet.

Vad gör ni om föräldrarna inte ger er tillåtelse att träffa barnet?

-Då kan vi besluta om att göra ett tvångsomhändertagande. Men oftast säger föräldrarna ja.

Social utredning

Om de efter det första samtalet misstänker att barnet verkligen har blivit utsatt för övergrepp gör socialtjänsten en polisanmälan. Polisen gör en utredning och beslutar därefter om man ska väcka åtal.

Men oavsett vad polisen kommer fram till gör socialtjänsten sedan en egen utredning.

Anna och Margareta har utvecklat en egen metod för barnsamtal som de kallar Bara Jag. De träffar barnen i en hemtrevligt inredd lägenhet, kallad Barnafrid (tidigare Hemligheternas Borg), där barnet i egen takt och på sitt eget sätt får berätta om sina upplevelser.

Krisbearbetning

Syftet är att reda ut vad barnet har varit med om för att sedan kunna besluta om en vårdplan eller annan lämplig åtgärd. Men samtalen har också ett egenvärde, det är viktigt att barnet får en möjlighet att prata om sina upplevelser.

-Samtalen är en form av krisbearbetning, säger Margareta.

Vågar inte berätta

Det kan behövas många samtal för att barnet ska våga berätta allt.

-Det flesta barn som berättar om övergrepp tar senare tillbaka det, säger Anna.

-De är rädda för att föräldrarna ska komma i fängelse och att det ska var deras fel, säger Margareta.

Men det kan aldrig vara barnets fel om en vuxen slår ett barn. Trots det händer det att vuxenvärlden försöker fly sitt ansvar och bagatelllisera genom att tala om barnmisshandel som "familjekonflikter".

-Ibland använder vuxna omskrivningar och säger "pappa och Kalle hade en konflikt" i stället för "pappa slog Kalle", säger Anna.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.