GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De ger 80-åriga Edit ett lyft

– Hon står bra – nu kör vi, ropar Bror Esperi från vinschhuset vid Vägga-slipen.
– Ja, nu är det bara att åka, svarar Evald Karlsson från fören.
Därmed kan 80-åriga Edit få sig ett välförtjänt lyft.
Karlshamn • Publicerad 9 oktober 2012
Foto: 
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Chaufför. Bror Esperi låter vajrarna sakta men säkert dra upp Edit på slipen från 60-talet. Kedjas fast. Slipvagnens bommar hissas upp igen, så att de bättre följer Edits former.
Chaufför. Bror Esperi låter vajrarna sakta men säkert dra upp Edit på slipen från 60-talet. Kedjas fast. Slipvagnens bommar hissas upp igen, så att de bättre följer Edits former.Foto: 
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Rätt i sida. Leif Brorsson hjälper Edits besättning med ?parkeringen?.
Rätt i sida. Leif Brorsson hjälper Edits besättning med ?parkeringen?.Foto: 
Foto: Bo Åkesson
Redo för översyn. Kulturbåten Edit från 1932 dras upp på Väggaslipen för sin årliga besiktning. Evald Karlsson, Mats Thuresson och Jan-Åke Nilsson från Vägga fiskehamnsförening tar väl hand om 80-åringen.
Redo för översyn. Kulturbåten Edit från 1932 dras upp på Väggaslipen för sin årliga besiktning. Evald Karlsson, Mats Thuresson och Jan-Åke Nilsson från Vägga fiskehamnsförening tar väl hand om 80-åringen.Foto: Bo Åkesson

En regnig torsdagsmorgon i oktober. I Väggahamnen gör ett halvdussin herrar sig redo för ännu en ideell kulturinsats. 80-åriga Edit ska ses över inför vintern med slipen som skönhetsstudio.

–Det är inte bra om vi möts så vi får vänta lite, säger skeppare Evald Karlsson från Vägga fiskehamnsförening och nickar bort mot Tärnbolagens propellerskadade Asterix som ligger på ”vaggan” på andra sidan viken.

Men 20 minuter senare är Asterix klar, och Evald kan styra över 20 ton tunga Edit med hjälp av besättningsmännen Mats Thuresson och Jan-Åke Nilsson.

–Det är roligt att bevara det gamla för eftervärlden, och lilla Edit är omtyckt med sitt dunkande, säger Evald, som minns henne från ungdomsåren på 50- talet.

Då tjänstgjorde Edit som trålfiskebåt i Blekinge. Men efter 30 år på nordligare farvatten, bland annat som avriggad fritidsbåt, återvände hon 1998.

Vägga Fiskehamnsförening har skött henne sedan dess och har använt henne till färder ut i skärgården.

–14 turer, tre sjöbegravningar, sammanfattar Evald bravaderna som nu gör att det är dags för besiktningen.

Först blir det ett kort bryggstopp medan bommarna hissas ner för att anpassas till en bredare patient. Sen vinschar Bror Esperi ut den vaggliknande vagnen på rälsen som når ut ett antal meter under vattenytan.

Leif Brorsson står på slipen och hjälper besättningen att styra in Edit på rätt plats. Tampar fästs i vagnen, och sen börjar Esperi vinscha in en bit till.

Nu kan Brorsson och besättningen dra upp bommarna med kedjor igen, så att de bättre följer skrovets form och säkra dem med sprintar.

–Hon står bra – vi kör, ropar Bror Esperi, och låter ånyo vajrarna sakta, sakta göra dragjobbet.

Ungefär en timme efter att Edit lämnat sin kajplats är hon nu uppe på torra land för en veckas översyn.

–I dag blir det att spola rent henne. Sen ska vi bottenmåla och gå över drevningen. Hon har ju läckt lite i år, säger Leif Brorsson.

Från Edit hörs inte mycket. Inget karakteristiskt dunkande. Men heller inga klagomål.

Byggdes 1932 på Joggesö

Sven Olsson och sonen Hugo byggde Edit på Joggesövarvet 1932 åt fiskarna Hugo Svensson och Tage Olsson.

Edit - som även Svenssons fru hette – var en av de första fiskebåtarna i Blekinge som var avsedd för trålfiske

Måtten är: 12,48 meter lång, 4,65 meter bred, 2,02 djup och vikten cirka 20 ton. Tändkulemotorn är en Säffle 2:27 på 120 hk.

1969 lämnade Edit Blekinge för Gävle, Bottenviken och sedermera Vreta Kloster under andra namn.

Sedan 1998 drivs Edit som en kultursektion inom Vägga fiskehamnsförening och används till skärgårdsturer.

Källa: Vägga fiskehamnsförening

Jens Olander
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.