1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De delar studentlivet

Studier, eget företag och grillfester. Johan Bergström och Henrik Johannesson offrar nattsömnen för att få schemat att gå ihop. De tycker att Karlshamn lyckats bra med satsningen på högskolan men att det är lite svårt att få kontakt med vanliga människor.
Karlshamn • Publicerad 9 april 2003

Högskolan i Karlshamn har snart tre år på nacken och Johan Bergström som går medieteknikprogrammet tillhör den första årskullen som tar sin examen nu till sommaren.

- Folk vet nog inte riktigt vad vi gör. Jag tycker att det snackas för mycket negativt om högskolan. Karlshamnsborna borde vara stolta och glada över den här satsningen, menar Johan Bergström.

För honom och Henrik Johannesson är det inte långt från tanke till handling. Alltså kontaktade de BLT:s redaktion med ett erbjudande som inte gick att motstå:

- Kom hem till oss i Fridhem så bjuder vi på middag och berättar hur det är att vara student i Karlshamn.

Oklanderlig ordning

När vi kommer in i lägenheten på tredje våningen möts vi av oklanderlig ordning. Här bor Johan Bergström, 21 år från Härnösand och Henrik Johannesson, 22 år från Karlskrona. Sedan ett år delar de lägenhet, studier, fritid och faktiskt ett eget företag.

- Jo, vi har precis bildat ett handelsbolag. Vi bollar hela tiden idéer som vi skulle vilja utveckla, berättar Johan.

De läser olika program, Johan studerar medieteknik och Henrik entreprenörskap, men kombinerar sina respektive kunskaper och intressen för att förverkliga olika idéer.

Kanske har de haft tur, kanske beror det på bra personkemi eller så handlar det om vilken inställning man har. Johan och Henrik tycker i alla fall att det fungerar utmärkt att dela lägenhet. De lagar nästan alltid mat tillsammans, har gemensam hushållsekonomi och delar på vardagssysslorna.

- Fast jag städar nog lite mer än du, säger Johan men får genast mothugg av Henrik.

Kan påverka

De har möblerat om några gånger för att hitta den optimala lösningen. Datorer, TV och stereo har centrala placeringar, inte så konstigt med tanke på deras studieval.

Fördelen med att studera på en liten och helt ny högskola är att de kan påverka sin utbildning. Det är lätt att få kontakt med olika personer och både Johan och Henrik tycker att utbytet mellan de olika programmen är stimulerande.

Grillfester

I Fridhem bor ett 70-tal studenter och tillsammans har de grillfester, eget gym och olika aktiviteter för att lära känna varandra. Johan tycker att de fått mycket hjälp av Kabo och då särskilt fastighetsskötaren "Jocke".

- Han är guld värd. Han fixar allt och det är liksom inga problem när man kontaktar honom, säger Johan.

Finns det då inget negativt med att vara student i Karlshamn? Jo, visst finns det önskemål om fler kaféer, större utbud i nöjeslivet, kanske en satsning på bio och så var det ju det där med lukten.

- Ja, alltså det var nog det jag reagerade mest på när jag började här, den där äckliga lukten från fabriken därborta på andra sidan (Karlshamns AB, red:s anm), garvar Henrik.

lotta.andersson@blt.se

0454-30 60 01

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.