1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dags att samlas kring nytt kulturprogram

Nu vill politikerna att Karlshamns invånare ska tycka till om kultur.
-Vi vill ha debatten innan vi tar fram ett färdigt förslag, säger kulturnämndens ordförande Sune HedÈn (s).
Karlshamn • Publicerad 8 april 2005

Han och Per-Ola Mattsson, ordförande i bus-nämnden har fått uppdraget att ta fram ett nytt kulturpolitiskt program. Till sin hjälp har de utbildningsförvaltningens chef Jörgen Funestad samt tjänstemän från kulturenheten.

Och med tanke på att det tidigare kulturpolitiska programmet, främst inriktat på barnkultur, har snart 20 år på nacken så är det på tiden.

-Vi bjuder in föreningarnas företrädare till olika möten nu under våren, förklarar Sune HedÈn.

Idrott är kultur

Förutom de olika kulturföreningarna bjuder man in elevråden på skolorna, omsorgspersonal, pensionärsföreningar, yrkesverksamma kulturutövare och många andra.

-Kultur är så olika saker för olika människor. För mig är idrott kultur, eller rättare sagt det som händer kring själva idrottandet i föreningslivet, säger Per-Ola Mattsson.

Lika svävande är Sune HedÈn kring begreppet kultur, han menar att det handlar om kommunikation och möten mellan människor.

Finns det inte en risk att ni nu får in en jättelång önskelista som ni sedan inte kan uppfylla?

-Jo, det är klart att alla kommer att tycka att just deras idÈer är viktigast. Men vi vill som sagt hellre få den här diskussionen innan vi kommer med ett färdigt förslag, säger Sune HedÈn.

Hur konkret ska innehållet i det kulturpolitiska programmet vara?

-Det kan inte gå in i detalj, det är inte meningen. Det ska vara ett stöd och det måste finnas spelrum för att tolka programmet, menar Sune HedÈn.

Han räknar med att få fram ett färdigt förslag först i höst. Det betyder att ett nytt kulturpolitiskt program kan läggas fram för beslut i kommunfullmäktige tidigast i november.

Tre områden ska prioriteras enligt de direktiv arbetsgruppen fått:

¥barn och ungdomar

¥en attraktiv livsmiljö

¥öka kulturens tillgänglighet

Däremot räknar inte Sune HedÈn med att få mer pengar till kultur.

-Det finns hur många hål att stoppa i som helst. Vi har i dag en budget på omkring 20 miljoner kronor, varav 13 går till biblioteken.

Kostar för mycket

Han pratar varmt om de frivilliga krafterna och den ideella föreningsverksamheten som i dag bär upp stora delar av Karlshamns kulturliv.

-Det vill vi bygga vidare på och skapa en fortsatt positiv anda kring kulturfrågor.

Själv är han bekymrad över att det ibland kostar väl mycket för teaterbesök, konserter och andra kulturevenemang. Dessutom saknas replokaler i stan, särskilt för unga band, och Lokstallarna måste också få en tydligare styrning.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.