1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dags att håva in Mörrums guld

Det tog bara tre minuter för stockholmaren Fredrik Möller att fånga årets första fisk i Mörrumsån. Krutröken hade knappt lagt sig efter kanonsaluten vid gårdagens premiär när det högg på hans flugspö.
Det var inledningen på årets fiskesäsong i Mörrum, en dag då det var trängsel längs med ån. Nyfikna flanerade och fiskeintresserade kommenterade sina aktiva kamraters förehavande ute i ån.
Karlshamn • Publicerad 2 april 2003

Det här är dagen med stort D för de fiskebitna. För Mörrum är det starten för det som lockar allra flest turister till byn; ån och dess fiske. Laxfisket har uråldriga anor och finns dokumenterat sedan 772 år tillbaka (i Valdemar II:es jordebok). Sportfisket vid Mörrums Kronolaxfiske har bara blygsamma 63 år på nacken, men är i dag något verkligen stort.

Han tog en paus

- When you catch a fish it makes your day, säger Robin Ward, inflyttad till Sösdala från nordirländska Belfast sedan nio år tillbaka.

Han tog en kort paus och satte sig vid det lilla bordet där hustrun Ragnhild hade bullat upp med muffins och kaffe. Framför honom blänkte den nyfångade laxen, som de förbipasserande tittade nyfiket på. Diset från morgonen hade skingrats och solen värmde en hel del.

På den östra sidan av ån låg en präktig havsöring fångad av den tyske sportfiskaren Otmar Holzinger, München. Sedan 30 år tillbaka fiskade han i Mörrumsån i april och i augusti. Numera kunde även det tvååriga barnbarnet följa med. Längs med åkanten skränade änderna och vårfåglarna sjöng glädjerikt i de trädkronor som en hel del fiskare satt sina bästa drag.

Bra och dålig fiskelycka

- Jag är förvånad att jag inte har fått någon fisk, säger assistent Elisabeth Hallqvist, den enda kvinnan BLT hittar under premiärfisket.

Hon arbetar med Sveaskogs koncernchef Lars Sköld och hade fått en bra plats vid järnvägsbron. Det hjälpte henne inte, men sågverksägare Mats Sundqvist, Östersund, hade bättre fiskelycka ett stenkast från henne. 27 minuter efter nio hade han dragit upp sin kvot på två fiskare. Det blev en stor havsöring och en laxhona.

- Det är lite speciellt. Hemma i Jämtland isfiskar jag röding, säger han.

Satsar på upplevelser

Publiken vid de röda plastbanden några meter bort applåderar när någon fångar en fisk. Den som inte är så bra på att få upp fisken har många ögon på sig och hånskratten och kommentarerna dröjer inte länge.

Bo Dockered, styrelseordförande i Sveaskog, tänder förnöjsamt en cigarill medan han berättar hur det statliga bolaget satsar på upplevelser; fiske, jakt och natur. Det är en gren av bolaget som omsätter 100 miljoner kronor och som han hoppas ska fortsätta ge goda intäkter. Mörrumsån är definitivt ett betydelsefullt ansikte utåt för Sveaskog.

För Karlshamns kommun är Mörrumsån en fin turistmagnet och det gläder kommunalrådet Torsten Magnusson (s). Han prövade fiskelyckan med spinnspö och berättade och tyckte det var roligt att TV 4 sände väder från Mörrum under morgonen.

Slutresultatet för premiärdagen blev 107 fångade laxar och havsöringar och 64 fiskar släpptes tillbaka. Största laxen vägde 8,8 kilo och den största havsöringen vägde 7,1 kilo. Båda fiskarna var fångade av tyskar.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.