1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Karlshamn • Publicerad 31 maj 2003

I januari i år gav omsorgsnämnden sina tjänstemän i uppdrag att utreda dagcentralverksamheten. Bakgrunden var sparkrav på 14 miljoner kronor. Den arbetsgrupp som sedan dess utrett frågan har kommit fram till följande:

° Stängning av Mariegården i Svängsta samt dagcentralen i Asarum, besparing 1,6 miljoner kronor

° Östralycke dagcentral, en tjänst dras in, besparing 305 000 kronor

° Björnabackens dagcentral, annan driftsform, ev ideella krafter, besparing ?

° Persgård i Mörrum, Eklunden i Hällaryd samt Gustavsborg, inga förändringar

Det är omsorgsnämnden som ska fatta beslut om nedläggningarna och där ska ärendet behandlas den 4 juni. Tidigare har dagcentralerna Valldala och Fridhem lagts ned.

I Karlshamns kommun har man sedan tio år beviljat bistånd för plats i dagverksamhet. Den rätten försvinner i och med sparförslaget och det betyder att omkring 225 pensionärer i Karlshamn som i dag har rätt att besöka en dagcentral får sina beslut omprövade.

I den utredning som förvaltningen gjort framkommer att hemtjänsten måste få mer resurser om dagcentraler läggs ned.

Den personalstyrka som finns klarar inte att ge den sociala stimulans och träning som dagcentralerna gör i dag. Utredningen slår också fast att personalens arbetsmiljö blir sämre genom högre belastning om dagcentralerna försvinner. Politikerna måste också fatta beslut om att sänka ambitionsnivån för omsorgen om ytterligare besparingar görs.

Risken finns också att många anhöriga får dra ett ännu tyngre lass. När de inte orkar längre måste kommunen gå in med särskilt boende och då ökar kostnaderna.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.