1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dagcentraler hotas av nedläggning

Dagcentralerna i Asarum, Svängsta och Björnabacken i Karlshamn hotas av nedläggning. Detta enligt ett tjänstemannaförslag som politikerna i omsorgsnämnden ska ta ställning till vid nästa sammanträde.
Dessutom föreslås det bli svårare att få rätt att besöka en dagcentral.
Karlshamn • Publicerad 13 maj 2003

Politikerna har givit tjänstemän på omsorgsförvaltningen i uppdrag att "utreda" dagcentralernas framtid. Bakgrunden är de omfattande besparingar som nämnden måste göra för att hålla sin budget. Enligt nämndens ordförande Jan Bremberg (s) måste nämnden skära ner ytterligare fem miljoner kronor av sina kostnader det här året.

Att just Björnabacken och dagcentralerna i Asarum och Svängsta hotas beror på att dessa inte ligger i anslutning till ett servicehus.

- Där har vi hyreskontrakt som vi kan lämna ifrån oss på kort sikt, säger Jan Bremberg.

När det gäller servicehusen hyr kommunen hela byggnaden och kan alltså inte säga upp hyreskontraktet bara för den del som är dagcentral.

Men Jan Bremberg betonar att inga beslut ännu är fattade. Politikerna har nu begärt kompletterande information från tjänstemännen innan man går till beslut.

Rätten att besöka en dagcentral är biståndsbedömd. När antalet dagcentralplatser minskar i kommunen föreslås biståndsbedömningarna att omprövas så att färre får rätt att besöka en dagcentral.

Inför valet i somras lovade socialdemokraterna i Karlshamn att dagcentralerna skulle få vara kvar.

Sviker ni inte det löftet om ni medverkar till nedläggning?

- Den här verksamheten ska vara kvar i vår kommun - frågan är i vilka former, säger Jan Bremberg.

Jan Bremberg tycker trots allt att Karlshamn jämfört med andra kommuner har en väldigt hög ambitionsnivå när det gäller äldreomsorgen.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.