1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Bygger för 62 milj

Det kommer att kosta totalt 80 miljoner kronor att bygga den första etappen av högskolan på Östra Piren i Karlshamn. Själva huset kostar närmare 62 miljoner kronor och det är NCC Construction Sverige AB i Växjö som fått uppdraget att bygga det.
I slutet på oktober 2003 ska de 6 000 kvadratmeter stora lokalerna stå färdiga.
Karlshamn • Publicerad 4 september 2002

Det var i går som det kommunala bolaget Förvaltnings AB Östra Piren gav klartecken till byggandet på Östra Piren. Om tio dagar ska spadarna kunna sättas i marken och det 36 000 kvadratmeter stora området, som politikerna hoppas ska vara navet i Karlshamns framtida utveckling, börjar ta form.

Lånar 80 miljoner

Det är Förvaltnings AB Östra Piren som är byggherre och kommer att se till att låna upp de 80 miljoner kronor som behövs till den första delen av högskoleprojektet i Karlshamn. Det kommer att ske på den öppna marknaden och man har det borgensåtagande på 80 miljoner kronor som fullmäktige beslutade om i måndags kväll att luta sig tillbaka mot.

Själva byggentreprenaden, som NCC fick, kostar närmare 62 miljoner kronor. Anbudet fick byggfirman i konkurrens med Skanska, Midroc och Peab. Dyrast var Skanska, som ville ha mellan 67 och 68 miljoner kronor för att bygga på Östra Piren. Högskolan ska hyra cirka 5 000 kvadratmeter av lokalerna och det finns ett femårigt hyresavtal som Blekinge tekniska högskola, BTH, accepterat.

Företag får hyra in sig

Därutöver kommer företag att kunna hyra in sig på cirka 1 000 kvadratmeter. Göran Holmberg, vd för Förvaltnings AB Östra Piren, tror att han kan få 1 350 - 1 500 kronor kvadratmetern av högskolan per år i hyra. Däremot kunde han inte säga vad företagen är villiga att betala.

- Det kommer inte att gå ihop sig de första åren. De kommer att gå med ett visst underskott. Men ett hus har en livslängd på 75 år, säger Göran Holmberg.

Han påpekar att närmare 70 av de 80 miljoner kronorna är låsta och att NCC bygger för ett fast pris utan index. Det som kan vara osäkert är räntenivån för lånen. Men det finns en post på 3,5 miljoner kronor för oförutsedda utgifter.

Göran Holmberg och Förvaltnings AB Östra Piren har fått i uppdrag att börja planera för etapp två av Östra Piren-projekt. I det är det tänkt att ett bibliotek ska ingå. Det ska i så fall både högskola och kommunen samsas om.

- Vi tittar mycket, mycket översiktligt på nästa etapp, säger Göran Holmberg.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.