1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Brott kan inte bevisas

För två månader sedan hittade tullen i Stillerydshamnen omkring 24 kilo amfetamin gömt i en balk i en lastbil som körde av färjan. En 60-årig litauisk chaufför häktades som misstänkt för grov narkotikasmuggling.
I förrgår tvingades kammaråklagare Tom Svensson, Internationella åklagarkammaren i Helsingborg, att släppa chauffören.
Karlshamn • Publicerad 26 april 2003

- Vi har inte lyckats skrapa ihop så mycket bevisning att vi kan räkna med att få en fällande dom, säger Tom Svensson till BLT.

Det var den 22 februari som den 60-årige mannen körde av färjan Palanga i Stillerydshamnen. Tullen tog in lastbilen för kontroll och efter en timme gjorde tulltjänstemännen ett riktigt fynd - ett parti med cirka 24 kilo amfetamin. Värdet på narkotikan i balken under fordonet uppgick till omkring 20 miljoner kronor.

Saknar tekniska bevis

Sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att försöka binda den 60-årige chauffören till det stora partiet med amfetamin. Det har inte gått att hitta ytterligare bevis för att styrka de sannolika skäl till misstanke om grov narkotikasmuggling som mannen satt häktad för.

- Det gällde att visa att han kände till partiet, men det fanns ingen teknisk bevisning i form av fingeravtryck. Man kunde inte heller beslå honom med direkta lögner eller konstiga uppgifter, säger Tom Svensson.

Han konstaterar att utredningen inte är nedlagd och att det fortfarande finns misstankar riktade mot 60-åringen. Fast de räcker inte för att få en fällande dom i en kommande rättegång.

- Det ska vara styrkt att han känner till det. Den utredning vi hade och det vi förväntades oss hade inte räckt till. Jag är skyldig att släppa honom om jag inte kan föra utedningen framåt, säger Tom Svensson.

60-åringen släpptes

I torsdags släpptes den 60-årige chauffören och därmed kan han fritt lämna landet.

- Vi har ett brott, men ingen som sitter för det. Det är möjligt att det kan komma fram ytterligare bevisning mot honom eller någon annan, men vi kan inte sitta och vänta på det, säger Tom Svensson.

Om det visar sig att ytterligare bevis mot 60-åringen går att få fram är det inte säkert att han kan utlämnas till Sverige, men det oroar inte åklagaren.

- I det fallet är det inga större bekymmer. För då begär vi att de litauiska myndigheterna tar över lagföringen, eftersom brott skett på litauiskt territorium, säger Tom Svensson.

Han konstaterar att det finns andra inblandade i denna smuggling av 24 kilo amfetamin, men ingen annan har delgivits misstanke om brott. Partiet med narkotika kommer att förstöras.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.