1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Brandorsak inte klarlagd

Det är fortfarande oklart vad som orsakade lägenhetsbranden i Fridhem under nyårsnatten.
Polisen väntar på besked från den tekniska undersökningen.
Karlshamn • Publicerad 3 januari 2006

Polisens kriminaltekniker har under söndagen och måndagen undersökt den lägenhet som totalförstördes i en brand under nyårsnatten.

Ännu har man inte kommit fram till vad som orsakade branden, men ett antal föremål har skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping för närmare undersökning.

-Vad jag vet fanns det mycket ljus i lägenheten, men vi vet ännu inte hur branden uppkommit. Det skulle också kunna vara elektriska apparater som varit brandorsaken, säger förundersökningsledare Ann Hjalmarsson.

Svårt styrka brott

Förhör ska hållas med kvinnan som bor i den utbrända lägenheten, men Ann Hjalmarsson är försiktigt i att uttala sig om någon brottsmisstanke.

-I nuläget har vi svårt att styrka brott. Man måste avgöra från fall till fall om det ska rubriceras mordbrand eller allmänfarlig vårdslöshet. Det beror på spridningsrisken, vilken fara branden inneburit för andra och om det var avsiktligt, säger Ann Hjalmarsson.

Lägenheter saneras

Ett försäkringsbolag ska nu bedöma skadorna, sedan börjar Kabo att sanera bostaden.

-Lägenheten är totalförstörd. Vi måste göra i ordning den från grunden och riva ut allting. Sedan kommer vi att få sanera den och ordna nya tapeter, golv, skåp och vitvaror, säger Lars Jönsson, bostadshandläggare på Kabo.

Får tillfälligt boende

Det kommer att dröja minst en månad innan någon kan flytta in i lägenheten igen. Under tiden har Kabo ordnat ett tillfälligt boende till kvinnan som bodde i lägenheten.

-Ytterligare en lägenhet har fått omfattande vattenskador och den måste vi också renovera. Just nu håller vi på att leta efter en lösning med hyresgästen i det fallet, säger Lars Jönsson.

Enligt honom har de övriga hyresgästerna kunna flytta tillbaka till sina hem. Den polis som rökskadades under räddningsinsatsen är enligt Ann Hjalmarsson åter i tjänst.

Dessutom planerar Kabo att lägga resurser på att renovera fasaden och balkongerna i huset.

Lina Fagerberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.