1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Bokpåsar ska stimulera språkutveckling

När föräldrarna kommer och hämtar barnen är det bara att ta hem en bokpåse. I den finns samma barnbok på svenska och på hemspråket. På så sätt vill förskolan och biblioteket stimulera både barnens och föräldrarnas språkutveckling.
Karlshamn • Publicerad 27 september 2006

Med hjälp av pengar från Statens kulturråd gör Karlshamns stadsbibliotek en rejäl satsning på språk och litteratur i förskolan. Projektet gäller Regnbågens förskola i Fridhem är som har barn från tolv olika länder.

Två språk Tanken med bokpåsarna är att invandrarbarnen ska kunna utveckla sitt eget hemspråk samtidigt som de lär sig svenska. Projektet är också ett sätt att stärka samarbetet mellan bibliotek och förskola.

- Där ligger vi långt framme i Karlshamns kommun, säger säger Viveka Johnsson.

Med i projektet är även kommunens introduktionsenhet och Väggavux.

Den här hösten kommer en tvåspråkig inspiratör att berätta sagor för barnen flera gånger i veckan på både svenska och arabiska. Senare i höst ställs barnteckningar ut på biblioteket.

- Vi har köpt in barnböcker på flera olika språk, men det är än så länge inte så många som lånar dem. Det här är ett sätt att locka fler invandrarfamiljer till biblioteket, säger bibliotekarien Karin Asplund.

Hon och kollegan Viveka Johnsson har tillsammans tagit initiativ till projektet.

Ny modell Anette Johnsson på Regnbågens förskola berättar att föräldrarna nappat på idén med bokpåsar och att många redan är utlånade. Projektet kommer att pågå till februari nästa år. Förhoppningen är att bokutlåningen ska kunna fortsätta även efter det och att modellen ska spridas till andra förskolor.

Lennart Cromnow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.