Boende vid hamnen blir utan ersättning
Hans far började tälta i området för 70 år sedan. Fem år senare byggde han den stuga som i dag Bo Bengtsson tillbringar mycket tid i.
– Jag har själv tillbringat nästan 65 år här i området. Det har förvandlats från Stille ryd, det stilla stället, till ett inferno. Mycket av detta skapar hamnen. Våra stugor är värda en fjärdedel av stugorna på andra sidan staden, säger Bo Bengtsson.
Det var i går som Mark- och miljödomstolen i Växjö tog beslutet i det mål som varit pågående sedan 1999. Det är tre fastighetsägare och 48 arrendatorer som krävt ersättning för den värdeminskning de drabbats av på grund av verksamheten i Stillerydshamnen. Det finns omkring 90 stugor på ett avstånd mellan cirka 75 meter och 500 meter från hamnen där.
Domstolen avslår samtliga yrkanden om intrångs-ersättning och andra åtgärder för kompensation.
– Jag tycker det är fruktansvärt med hamnens verksamhet. Vi fanns här 30 år före hamnen. De flesta stugorna här byggdes på 1950-talet och det har i princip inte byggts några nya sedan dess, säger Bo Bengtsson.
Mark- och miljödomstolen delar de närboendes uppfattning att en hamnanläggning kan upplevas som ett störande inslag i ett fritidsområde. Domstolen bedömer det också sannolikt att hamnverksamheten påverkar prisbildningen på fastigheter och fritidshus.
Men det är då verksamheten i hamnen i sin helhet som gör det. Däremot är det nästan ogörligt att beräkna en värdeförsämring utifrån de arbeten som gjorts utifrån hamnens tillstånd. Rätten finner i alla fall att den andelen måste vara försumbar.
Tänker du överklaga beslutet?
– Det kan jag inte svara på i dag, men det är inte omöjligt att jag gör det.
Ingemar Holm, ordförande i Stilleryds sommarstugeägares förening, insåg redan under huvudförhandlingen att dåvarande miljölagstiftning inte kunde ge skadestånd för bestående skador utan endast för skador som orsakats av det arbete som gjordes tidigare i hamnen.
Han och övriga i styrelsen ska fundera på om det är möjligt att driva vidare ärendet med hjälp av EU-lagstiftning och stämma Karlshamns kommun den vägen.
– Vi får hitta ett sätt att gå vidare. Det bästa vore om vi kunde föra en dialog som tilltalar båda parter och som är framåtsyftande, säger Ingemar Holm.