1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Blev i vägskickad som femåring

Pertti Pennanen är ett av de barn som skickades till Sverige efter vinterkriget i Finland.I går berättade han om sina barndomsminnen vid en föreningsträff i Karlshamn.
Karlshamn • Publicerad 4 juli 2014
Foto: Charlotte Nilsson
Foto: 
Krigsbarn. Pertti Pennanen beskriver sig själv som 20 procent finne och 80 procent svensk. Han var bara fem år när han skickades till Sverige.
Krigsbarn. Pertti Pennanen beskriver sig själv som 20 procent finne och 80 procent svensk. Han var bara fem år när han skickades till Sverige.Foto: Charlotte Nilsson

Omkring 70 000 krigsbarn skickades till Sverige när bomberna föll över finska städer under åren kring 1940. De rycktes upp från sina rötter och många bär på trauman som aldrig läker. Föreningen Sydsveriges finska krigsbarn verkar för att historien aldrig ska upprepas.

Marjatta Titoff, som är en av de drivande krafterna i föreningen, fick skallen krossad vid tre och ett halvt års ålder (hon visar ärret). Kort därefter skickades hon till Sverige.

– Jag ville ta hand om skadade människor. Därför blev jag polis, berättar Marjatta Titoff.

Pertti Pennanens historia rymmer också en hel del dramatik, även om han själv säger sig vara "lyckligt lottad".

Anledningen till att hans mamma skickade Pertti till Sverige var framför allt bristen på mat. Hon trodde inte heller att kriget skulle vara så länge.

När han stod vid relingen på båten och vinkade adjö till sin mamma kändes det bara overkligt. På järnvägsstationen i Trensum möttes han av sin blivande styvmamma som ledde honom med sig. Det var mitt i natten.

– När jag såg bilarna på vägen vägrade jag att ta ett steg till. Ljus i mörker var livsfarligt. Vi fick gå tillbaka till stationen och åka hästskjuts i stället.

Flykten från brinnande bomber ner i skyddsrum i krigets Finland hade etsat sig fast i honom.

De första ord Pertti lärde sig på svenska var tak, fönster och vägg. Finska fanns det ingen möjlighet att lära sig. Fosterföräldrarna var "farbror" och "tant" till den dag då han vågade fråga om han fick kalla dem "far" och "mor". Även om han aldrig blev adopterad är Pertti full av tacksamhet över sitt öde.

När han var tio år gammal skulle han tillbaka till sina biologiska föräldrar i Finland, var det tänkt, men Pertti trivdes i sitt nya hemland och är glad att planerna aldrig blev verklighet. I Sverige spelade han fotboll och bandy och deltog i en kappsegling från Karlshamn till Sandhamn. Han tog även pianolektioner och blev ordförande för Karlshamns Scoutmusikkår, för att nämna några engagemang.

– Jag har dragit högsta vinsten. Jag har fått en fantastisk familj och en bra utbildning, säger Pertti Pennanen som för att betona att det långt ifrån var en självklarhet.

Lennart Cromnow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.