1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Blåklockan får ny chans

Carl-Eric Birgersson (m) vill nu riva upp beslutet om att Blåklockan ska läggas ned.
Detta genom att sammankalla ett extra sammanträde i omsorgsnämnden.
Och han får stöd från ledamöter från såväl vänstern som de borgerliga partierna.
Karlshamn • Publicerad 10 oktober 2002

Vid omsorgsnämndens sammanträde i förra veckan beslutades det med en rösts övervikt att kommunen ska avveckla den palliativa vården på avdelningen Blåklockan (avdelning för vård i livets slutskede) och i stället satsa på så kallade mobila team.

Ledamöter saknades

Socialdemokraternas linje vann trots att det i omsorgsnämnden finns en majoritet för att Blåklockan ska vara kvar.

Detta eftersom moderaternas ledamot hade lämnat sammanträdet när det var dags för votering.

Även en ledamot från kpml(r) saknades vid sammanträdet.

Men nu vill Carl-Eric Birgersson alltså rätta till fadäsen genom sammankalla till ett extra sammanträde där ärendet med Karlshamnsprojektet och Blåklockan åter prövas.

- Jag har varit i kontakt med två jurister från kommunförbundet. Båda säger att det är möjligt att åter pröva ett ärende under förutsättning att det inte innebär myndighetsutövning eller kränker individens rätt, säger Carl-Eric Birgersson.

För att kunna sammankalla ett extra sammanträde krävs det enligt kommunallagen att minst en tredjedel av ledamöterna kräver det, i omsorgsnämndens fall fem stycken.

Namnunderskrifter

Därför har Carl-Eric Birgersson nu samlat ihop namnunderskrifter från fem omsorgsledamöter: Eva Olsson Bengtsson (v), Torgny Paulsson (mp), Birgitta Ödman (c), Iréne Ahlstrand (m) och Marita Munther (kd).

I brevet till omsorgsförvaltningen kräver de fem ledamöterna att ett nytt sammanträde hålls senast den 25 oktober och att frågan om Karlshamnsprojektet på nytt tas upp till prövning.

På fredag justeras omsorgsnämndens protokoll från förra veckans sammanträde och tre veckor senare vinner beslutet laga kraft.

Därför måste ett nytt sammanträde hållas innan dess.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.