1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Socialdemokraterna vill stänga de öppna förskolorna i Ringamåla, Svängsta och Hällaryd den 1 februari. Men nu får skolorna ett andrum på en månad. En majoritet av ledamöterna i nämnden för barn, ungdom och skola, vill veta hur mycket pengar som egentligen sparas på den om- debatterade nedläggningen.
Karlshamn • Publicerad 24 januari 2002

- Ja, det blev ett häftigt möte. Det är konstigt att ingen har koll på hur mycket pengar som ska sparas på en nedläggning, säger Elsa Eliasson, moderat och vice ordförande i BUS-nämnden.

Anledningen till turbulensen var att en representant från vänsterpartiet aldrig dök upp. Ersättaren blev i stället en moderat. Och utan stöd från vänstern vann Elsa Eliasssons förslag om att skjuta upp nedläggningen.

Nu kan de öppna förskolorna i Ringamåla, Svängsta och Hällaryd andas ut. Åtminstone tillfälligt.

BUS-nämndens nästa möte är den 19 februari. Då ska kommunens tjänstemän veta exakt hur mycket som kan sparas på en eventuell nedläggning av de öppna förskolorna.

"Alltid ytterområden"

- Det är också trist att det alltid är ytterområden som ska drabbas när det handlar om besparingar, säger Elsa Eliasson.

Situationen på de öppna för-skolorna har uppmärksammats i lokalpressen. Detta har också haft sina positiva effekter, menar Elsa Eliasson.

- Nu är det upp till socialdemokraterna att bestämma sig vid nästa möte. Ska beslutas rivas upp eller ligga kvar?

Elsa Eliassons förslag är att minska antalet anställda på Ire natur- och kulturskola. Vilket motsvarar en besparing på 200 000 kronor och blir därmed en räddning för de öppna förskolorna. En av de viktigaste argumenten för att behålla de öppna för-skolorna är att föräldrar som bor i kommunens mindre orter får en chans att träffa andra föräldrar. Vilket anses viktigt för landsbygden.

Liten besparing

Beslutet om nedläggning fattades den 18 december. De borgerliga partierna reagerade på det snabba beslutet och att ingen information gått ut till de berörda. Beslutet att stänga de öppna förskolorna i kommunens ytterområden ligger kvar. Om det blir en realitet kommer några av föräldrarna i Svängsta att försöka driva verksamheten på egen hand. De vill undvika att köra till Mörrum, Asarum och Karlshamn eftersom de tror att det kommer att bli överfullt på de öppna förskolorna i dessa orter.

Ringamålas skolstyrelse poängterar i ett brev till kommunen hur viktig den öppna förskolan är för landsbygden och hur liten besparingen skulle bli om den läggs ner.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.