GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Båtbranden innebär slutet för hans fiske

När fiskaren Bror Esperi öppnade hyttdörren till sin båt Capri vid kvart i fem i går morse vällde röken ut.
Det brann för fullt i pannan och det var början på en tio timmar lång insats för att släcka branden i Väggahamnen.
- Det känns bedrövligt. Nu får det vara bra med fisket, säger Bror Esperi.
Karlshamn • Publicerad 13 februari 2004

Han ser hur lotsbåten är på väg bort till slipen med hans gamla fiskebåt Capri, byggd 1935 på Hälsö, Västkusten. När BLT pratade med honom hade det gått fyra timmar sedan han upptäckte branden. Det var klockan kvart i fem och han var på väg ut för att fiska. Så blev inte fallet i går.

- Jag öppnade dörren och såg en massa rök. Det var bara att slå igen dörren och ringa 112, säger Bror Esperi.

För Bror Esperi, 55, är det en svår ekonomisk smäll, eftersom han för två veckor sänkte försäkringen till bankskuldens värde, det vill säga 300 000 kronor.

- Jag hade grejor för 700 000 till 800 000 kronor i båten och att köpa en ny sådan här båt kostar nog en miljon kronor, säger Bror Esperi.

Han har haft båten Capri i fyra år, men fiskat ända sedan 1973. I går kände han sig inte alls sugen på att fortsätta som fiskare.

Elden var svårsläckt. Sedan räddningstjänsten i flera timmar försökt att begjuta branden med vatten och skum togs beslutet att ta upp fiskebåten på en slip.

Det var 750 liter dieselolja och 70 liter hydraulolja som brann, och det var så varmt att skummet inte hade någon effekt alls.

- När det blir så varmt börjar även diesel- och hydrauloljan brinna, säger Magnus Kärvhag, ställföreträdande räddningschef.

En lotsbåt bogserade bort fiskebåten Capri till slipen. När väl fiskebåten kom upp på land kunde en sugbil suga ut det oljeblandade vattnet och elden släckas.

Men det tog tio timmar att få bukt med branden.

peter.nyberg@blt.se

0454-30 60 03

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.