1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Barnen lider av stress och värk

Barnen far illa i de stora förskolegrupperna.
Det menar personalen på Pengabergets förskola. De vittnar om stressade barn med magont och huvudvärk.
Som mest har de 22 barn mellan ett och fem år på avdelningen Tornet..
Karlshamn • Publicerad 11 april 2003

När alla barn är på plats samtidigt blir det minst sagt stökigt. Och så är det tre dagar i veckan.

- Ljudnivån är hög och barnen blir stressade, säger förskolläraren, Eva-Maria Stark.

Medan personalen kan dra sig tillbaka till personalrum under sina raster, tvingas barnen att vistas i den stökiga och kaotiska miljön hela dagen. De har ingen möjlighet att gå undan.

- Vissa barn lyckas att stänga ute det stökiga medan andra rycks med och springer från det ena till det andra, säger hon.

Servering och disk

Hon berättar om små barn som har ont i magen och till och med huvudvärk. Barn som inte har tid och ro att leka på vanligt sätt. Och hur det ofta uppstår konflikter mellan barnen till följd av den stressiga miljön.

Fyra personer, eller 3,75 tjänster, arbetar på avdelningen. En stor del av förskollärarnas tid, uppåt fyra timmar per dag, går åt till att ta hand om matservering och disk.

För personalen är det frustrerande att inte hinna med det man ska göra enligt läroplanen. Arbetet handlar allt mera om "barnpassning" och allt mindre om pedagogiskt arbete. Att få tid att ge varje barn den tid och omsorg som det behöver är omöjligt.

- Jag har bara ett knä, säger Eva-Maria Stark medan hon lyfter upp lilla Maja i famnen.

Kräver mycket tid

Men det är inte mera personal, som man önskar sig på Tornet, utan mindre barngrupper. Och framförallt, en jämnare åldersfördelning inom gruppen. Nu har avdelningen en väldigt stor andel små barn och dessa kräver mycket tid och omvårdnad. Efter påsk tillkommer ytterligare två små barn och då kommer det att finnas totalt sju "blöjbarn" på Tornet.

Nu har personalen på Pengabergets förskola skrivit till politikerna för att göra dem uppmärksamma på situationen. Och kollegor på tre andra förskolor i kommunen har gjort detsamma.

Det är i synnerhet på de förskolor som bara består av en avdelning som problemet är akut. Här finns det inte möjlighet att ta hjälp av kollegor på grannavdelningar när man saknar folk. Här måste personalen istället lägga ner mycket arbete på att ordna vikarier och ofta får de klara sig utan full bemanning när kollegorna är sjuka.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.