1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Avhoppet förvånar inte partiledaren

Anders Carlsson, partiledare för kpml(r), beklagar Anders Englessons avhopp.
- Det är alltid tråkigt när en framträdande medlem väljer att lämna partiet, säger han.
Karlshamn • Publicerad 30 oktober 2003

Men han är inte överraskad.

- Anders har sedan en längre tid haft kritik mot partiet. Han har haft en annan uppfattning än majoriteten av medlemmarna i en rad olika frågor.

Vad har det gällt för frågor?

- Det har handlat om synen på socialismen och socialismens historia men även mera dagspolitiska frågor, som miljöpolitiken där han allt mera har närmat sig miljöpartiets ståndpunkt.

Anders Englesson har också vänt sig mot att kpml(r) säger sig sträva mot en proletariatets diktatur. För Anders Carlsson är det uteslutet att överge det begreppet även om han medger att det kan vara ett pedagogiskt problem att förklara det.

- Det är ett begrepp som är grundläggande i marxismen. Det är motsatsen till den marknadens diktatur som vi anser att vi lever under. Men det står inte i motsättning till politisk demokrati, säger han.

Synen på Stalin är en annan skiljelinje mellan Englesson och kpml(r).

- Stalin var en stor och viktig politiker och han skrev många kloka saker som det finns skäl att studera, säger Anders Carlsson.

R:arnas partiledare tror inte att Anders Englessons avhopp kommer att innebära något allvarligt bakslag för partiets Karlshamnsavdelning, som hittills har varit den mest framgångsrika i landet.

- Anders har många goda sidor, men vårt parti bygger inte på personer och personligheter på samma sätt som andra partier, säger han.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.