1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Arbetslösheten sjunker

Arbetslösheten i Karlshamns kommun sjunker och det gläder arbetsmarknadschef Christer Kilström. Det råder en öppen arbetslöshet på cirka 2,7 procent och det är 516 personer som saknar sysselsättning just nu. Framöver ser det också positivt ut.
- Prognosen ger en mycket positiv bild. Vi delar den när vi ser på arbetslösheten och antalet lediga platser, säger Christer Kilström.
Karlshamn • Publicerad 27 oktober 2001

Det var i går som han och Håkan Johansson, prognosansvarig arbetsförmedlare, presenterade arbetsmarknadsprognosen för Karlshamns i höst.

Det är 39 företag som blivit utfrågade om deras syn på framtiden och de behov de kan tänkas ha.

Men först kunde Christer Kilström presentera de senaste arbetslöshetssiffrorna. Den en vecka gamla siffran på 571 öppet arbetslösa personer, 2,7 procent, hade raskt sjunkit till 516 stycken. Och den senaste veckan hade det kommit in 25 lediga jobb till arbetsförmedlingen kunde han också konstatera.

118 färre

Den totala arbetslösheten var för en vecka sedan 1 52 personer, varav 481 stycken var satta i olika slags konkjunkturprogram. Jämfört med i fjol är det totalt 118 personer färre som är arbetslösa.

Den prognos över arbetsmarknaden i Karlshamn som presenterades var gjord före terrorattacken i USA den 11 september. Därför var arbetsförmedlingen rädd för att företagens syn på framtiden skulle ha ändrats mycket därefter.

- Efter att ha ringt runt till företagen står bedömningen fast. Men de är något mer tveksamma, konstaterar Christer Kilström.

Flera orsaker

Orsaken till att siffrorna för Karlshamn är goda beror inte på någon enskild orsak, utan det är flera samverkande faktorer.

- Men det är som företag som anställer en eller två personer, konstaterar Christer Kilström.

Prognosen som är gjord visar att företagen i Karlshamn har bra beläggning. Viss arbetskraft är bristvara och det handlar inte längre enbart om kvalificerade jobb. Även mindre kvalificerade yrken kan vara svårt att rekrytera till. Även hantverkare kan bli svårt att få tag på, exempelvis elektriker, målare, bil- och lastbilsmekaniker.

Personavgångar

År 2003-2004 kommer det att bli personavgångar inom vården och då kan det bli kärvt att få tag på personal. Även för Mörrums Bruk spår arbetsförmedlingen ett behov av att anställa personal och det rör sig om cirka 80 personer.

Handeln och turismen har ökat med 10 till 20 procent och industrin är stabil på orten konstaterade Håkan Johansson vidare. Enda större varslet hade varit på ABU Garcia i Svängsta. Bemanningsföretagen, bland annat är ett inblandat hos ABU, hävdade Christer Kilström var deras största kunder.

Oroväckande ohälsotal

Oroväckande var det ökade ohälsotalet i åldrarna 30-45 år. Det är stress, arbetsskador, psykisk och fysisk ohälsa som kostar totalt 80 miljarder kronor i statsbudgeten för hela landet.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.