1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annorlunda utställning inviger annorlunda galleri

Different. Annorlunda.
Det är en bra beskrivning på Galleri Knopp.
Det är också namnet på den utställning som inviger det nya galleriet i det gamla slakteriet på Regeringsgatan.
Karlshamn • Publicerad 19 juni 2004

Utställningen handlar om de normer och värderingar vi möter i media och reklam. Om hur vi förhåller oss till dessa normer, och om att bryta mot dem och att vara annorlunda.

Lucie Schibel, projektledare för utställningen, har samlat tre konstnärer som på olika sätt tar sig an temat.

Daniel Robert alias thisigrey är grafisk formgivare och reklammakare men ägnar sin fritid åt att ifrågasätta just reklamens värderingar. Nu hänger hans affischer i den gamla charketuributiken.

- Han ser sig egentligen inte som konstnär. Det här är sådant han gör när han kommer hem från jobbet - som en motvikt till det han håller på med i vanliga fall, säger Lucie Schibel.

Annorlunda kvinnofigurer

I det som har varit själva slakteriet hänger Nina Hemminssons teckningar. Flera av dem visar kvinnofigurer som ser ut att känna sig vilsna och - annorlunda.

I en annan del av slakteriet har Nino Strohecker inrett ett eget vardagsrum. Där visar han en video som han har gjort till Stockholmsbandet Hell on Wheels.

Galleriet ägs av Karin Mattisson. Hon bor sedan många år i Stockholm men kommer ursprungligen från Lister och minns huset från den tid då det fortfarande var en charketuributik.

- Jag tyckte att den här lokalen borde utnyttjas till något, säger hon.

Namnet efter maken

Galleriet har fått sitt namn efter hennes make, Peter Knopp som avled i vintras. Egentligen var meningen att de skulle ha öppnat galleriet tillsammans men Peter Knopp gick bort just när de hade köpt huset.

Karin Mattisson har trots det fullföljt planerna och öppnar nu Galleri Knopp på egen hand. Så småningom ska det också bli ett kafé i lokalen.

Tanken är att fortsätta med utställningar i samma anda som Different. Att visa ung och annorlunda konst.

Är det inte djärvt att öppna ett sådan galleri i en liten stad som Karlshamn?

- Jo, men vi är djärva. Jag tycker att det är roligt med unga konstnärer, nya medier och nya tekniker och konst med samhällskritik i botten, säger hon.

Utställningen Different är öppen fram till den 8 augusti.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.