1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Amerikansk präst på sommarjobb

Amerikanen Kim–Eric Williams håller i gudstjänster och förrättar dop och begravningar i Carl Gustafs kyrka hela sommaren. Banden till Sverige är gamla men Karlshamn en ny bekantskap.
Karlshamn • Publicerad 7 juli 2014
Foto: Charlotte Nilsson
Foto: Charlotte Nilsson
Längtade tillbaka. När Kim?Eric Williams från Pennsylvania fick tips om att Karlshamns församling behövde en präst nappade han direkt. I torsdags höll han kvällsgudstjänst i Carls Gustafs kyrka,
Längtade tillbaka. När Kim?Eric Williams från Pennsylvania fick tips om att Karlshamns församling behövde en präst nappade han direkt. I torsdags höll han kvällsgudstjänst i Carls Gustafs kyrka,Foto: Charlotte Nilsson

Första besöket i Sverige var redan för femtio år sedan.

– Jag minns klockringningarna i gamla stan. Det var som att komma till himmelriket.

Sedan dess har Kim–Eric återvänt till Sverige med några års intervall, ibland på semester men ofta som tjänstgörande präst.

Intresset för Sverige beror delvis på att Kim–Eric tillhör elfte generationen av en släkt som emigrerande till nordvästra USA på 1600–talet.

När familjen flyttade till en lutheransk församling utanför Boston där alla var svenskättlingar bestämde han sin för att lära sig svenska.

– Alla kunde de svenska julvisorna utom jag.

Senare började han brevväxla med en svensk diakon och idag undervisar han i svenska på universitetet.

Två gudstjänster har det blivit redan under den första veckan på jobbet.

– Jag tror att alla förstod vad jag sa. Det var i alla fall ingen som klagade.

I USA är församlingsmedlemmarna mer involverade i arbetet, berättar Kim–Eric. Han tycker att det har blivit större delaktighet även inom Svenska kyrkan sedan den skildes från staten.

När ärkebiskop Antje Jackelén tipsade honom om jobbet i Karlshamns församling tvekade han inte, trots att han har många andra engagemang. För förutom präst och svensklärare är han även redaktör för publikationen Swedish Colonial News.

Så mycket tid för resor har han inte, men han vill gärna se världsarvet Karlskrona innan han lämnar Sverige för den här gången.

Lennart Cromnow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.