1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Äldreboende förbjuds minska

Kommunen får inte skära ner på platserna i äldreboende under nästa år.
Det beslutade kommunfullmäktige i går efter ett krav från Ulla-Britt Bremer (c).
Däremot fick hon inte gehör för kravet att under kommande år öka antalet platser.
Karlshamn • Publicerad 8 november 2005

Det var i samband med att fullmäktige skulle fatta beslut om kommunens budgetramar för nästa år som Ulla-Britt Bremer tog upp frågan om äldreboende (särskilt boende). Hon hänvisade till socialdemokraternas nyligen avslutade partikongress där vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) förklarade att alla äldre skulle känna sig säkra på att få plats i särskilt boende så snart man behöver detta.

-Det här är vad vi har sagt i många år och det har nu också regeringen kommit till insikt om, sa Bremer.

Men Karlshamn klarar i dag inte av att leva upp till detta.

-När jag kontrollerade saken häromdagen var det 30 personer som stod på kö för att få en plats i äldreomsorgen, sa Bremer.

Får ej minska

Normalt är det upp till varje nämnd att själv besluta hur man ska använda de pengar som fullmäktige ger dem. Men Ulla-Britt Bremer ville göra ett avsteg från den regeln, hon ville att fullmäktige skulle förbjuda omsorgsnämnden att minska antalet platser under nästa år. Allra helst hade hon velat öka antalet platser men det ansåg hon inte att det fanns pengar för just nu. Däremot ville hon försäkra sig om att den ekonomiskt hårt pressade omsorgsnämnden inte löser sitt budgetunderskott genom att skära ner på platserna.

Vill öka platserna

Carl-Eric Birgersson (m) förklarade att även moderaterna på sikt vill öka platserna inom särskilt boende och valde därför att stödja Bremers krav. Detsamma gjorde miljöpartiet och vänsterpartiet. Kommunisterna och Anders Englesson (oberoende) ville gå ännu längre och kraftigt utöka omsorgsnämndens budget.

Sven-Åke Svensson (s) tyckte däremot att det även i fortsättningen bör vara upp till omsorgsnämnden att bedöma hur många platser man behöver i särskilt boende.

Men hans partikamrat, ordförande i omsorgsnämnden Jan Bremberg (s) ville gärna ha tydligt mandat från fullmäktige.

-Jag tycker att det låter bra att ge omsorgsnämnden ett direktiv att inte skära ner i särskilt boende, sa han.

Efter det vände även kommunalrådet och ett enhälligt fullmäktige ställde sig bakom förbudet mot nedskärningar.

Ulla-Britt Bremer hade ytterligare ett krav. Hon ville att fullmäktige i sin budgetplan för 2007 och 2008 skulle avsätta 15 miljoner kronor för att skapa nya platser i särskilt boende. Men på den punkten fick hon inte med sig fullmäktige.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.