1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

AFA tillbakavisar fackets kritik

Fackets kritik mot de bedömande läkarna håller inte Christina Ljungquist, försäkringsspecialist på AFA Försäkring, med om.
– De medicinska rådgivarna är mycket noggrant utvalda specialister, säger hon.
Karlshamn • Publicerad 16 mars 2013

Christina Ljungquist tycker inte heller det är ett lotteri att få sitt ärende behandlat av AFA. Det är så Bo Hjalmarsson, försäkringsansvarig på Kommunal, betecknar möjligheten att få ett arbetsskadeärende bedömt på rätt sätt. Han tycker att det inte fungerar bra.

– Ett utlåtande ska ske så objektivt som möjligt och det sker alltid en individuell prövning i varje individuellt fall. Det är också viktigt att ta med vad den försäkrade själv säger. Jag kan personligen tycka att det inte är ett lotteri, säger Christina Ljungquist.

Är det så att beslutet ofta ändras när det kommer upp för omprövning?

– Ändringsfrekvensen är inte så stor, men det händer att det ändras. Vi har omkring 60 000 ärenden per år och ett par hundra av dem omprövas. Det är under 20 procent som ändras, säger hon.

Det är möjligt att därefter gå vidare till en skiljenämnd eller gå till domstol.

– Men det är en väldigt liten andel som inte är nöjda.

För den som får en arbetsskada finns det en grundläggande socialförsäkring, exempelvis sjukpenning. Därutöver finns en trygghetsförsäkring som gör det möjligt att få kompensation för bland annat för invaliditet. Det kan också handla om förlust av inkomst ovanför den gräns som Försäkringskassan betalar ut.

För den som har fått en arbetsskada gäller att kunna visa ett samband med de besvär som uppkommit därefter påpekade Christina Ljungquist.

– Det ska vara ett adekvat samband mellan en arbetssjukdom, eller om det rör sig om en olycka och de förluster man får vid exempelvis invaliditet eller inkomstförlust.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.