1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

21-årig man i dopinghärva

En ung Karlshamnsbo anhölls i går på sannolika skäl misstänkt för dopingbrott och olovlig befattning med smuggelgods.
Karlshamn • Publicerad 23 oktober 2002

Under tisdagen gjorde tullkriminalenheten husrannsakan hos den 21-årige mannen och fann tillräckligt med bevis för att få honom anhållen.

Chefen för tullens kriminalenhet, Viktoria Düring, säger till BLT att fler gripanden är aktuella.

- Det finns andra i hans omedelbara närhet som vi starkt misstänker vara inblandade.

Anhållandet hänger ihop med det rekordbeslag som gjordes i augusti och som i måndags gav en litauer två års fängelse och fem års utvisning.

En riktig härva

Tullens kriminalenhet har sedan beslaget den 25 augusti jobbat med utredningen som har svällt till en riktig härva, med förgreningar över hela landet.

Bland annat har utredningen fört tullen vidare till Sundsvall och Storlien där fler beslag av dopingpreparat gjorts.

Den 21-åring från Karlshamn som anhölls i går var ännu en länk i kedjan av mottagare och användare av anabola steroider.

Viktoria Düring vill inte säga vad husrannsakan gav.

- Vi är inne i slutskedet nu, så jag kan inte säga vad vi hittade i mannens bostad. Men han är mer än en vanlig missbrukare.

21-åringen satt i förhör under hela gårdagen och fler gripanden är att vänta i den största smuggelhärvan av dopingmedel i Östersjöregionen.

Allt började när den 30-årige kroppsbyggaren från Lettland rullade in i Stillerydshamnen. Tullen fattade misstankar och vid genomsökning av hans bil hittades tabletter och ampuller med dopingpreparat.

258 000 dopingtabletter

Under förhör med litauern erkände han två tidigare resor där han smugglat in anabola steroider till Sverige. Totalt hade mannen smugglat in motsvarande 258 000 dopingtabletter. I samband med medgivandena namngav han flera personer som köpt av honom, något som ledde till att två män från Timrå häktades i mitten av september. De har ännu inte åtalats.

Viktoria Düring säger att fler personer i Karlshamn är misstänkta för att vara inblandade i hanteringen av insmugglade dopingpreparat. Personer som finns "i omedelbar närhet" till nu anhållne 21-åringen.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.