1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Åklagaren är säker – 25-åringen ledde kokainligan

Kammaråklagare Gunilla Öhlin är säker på sin sak.
25-åringen från Kalmar är en av två huvudmän i kokainligan.
Nu riskerar han sex till åtta års fängelse som påföljd.
Det var många intresserade åhörare under den fjärde dagen av rättegången mot kokainligan.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Rättegången mot kokainligan gick in på sin fjärde dag på torsdagen. Då kom den så långt som till åklagarens slutplädering. Hon yrkade på fängelsestraff för alla inblandade.

Eftersom det är ett detaljrikt mål med många olika turer började kammaråklagare Gunilla Öhlin med att be om ursäkt för om det har varit svårt att hänga med. Både rättens ordförande och de sex försvarsadvokaterna har behövt ställa en del klargörande frågor under veckan.

Åklagaren gick sedan igenom åtalet del för del och menade att allt var styrkt av den presenterade bevisningen trots att de åtalade både har vägrat svara på frågor, ändrat sina utsagor så att de ska stämma med vad de andra har sagt och rent generellt haft suddiga minnesbilder.

18-åringen från Kalmar förnekar till och med att det är han som syns, tydligt, på en del av polisens spaningsfoton och filmer.

– Ibland säger en bild mer än tusen ord. I det här fallet är det så. Varför skulle han förneka att det är han om han inte är skyldig, frågar Gunilla Öhlin.

Enligt åklagaren drev de båda huvudmännen, 25-åringen från Kalmar och 22-åringen från Karlskrona, en framgångsrik narkotikaförsäljning ihop.

21-åringen, som bor i lägenheten där de båda utpekade huvudmännen greps medan de höll på att förpacka 800 gram kokain, har berättat i förhör att han fick 4 000 kronor för att huvudmännen ska få disponera lägenheten för sin narkotikahantering alla tider på dygnet.

En gång avvek lägenhetsinnehavaren till och med från sitt arbete för att åka och hämta cannabis på den 22-årige huvudmannens order.

4 000 kronor fick också, det hörs på telefonavlyssningen, den så kallade knarkkuriren. En 21-åring, som enligt åklagaren, åkte till Arlöv och hämtade narkotika på huvudmännens uppdrag. Han ska sedan också ha kört en del av den narkotikan till Kalmar.

Kalmargänget har en tydlig hierarki, menar åklagaren. 25-åringen är ledaren, 23-åringen hans högra hand och 18-åringen släpps in allt mer allt eftersom. Narkotikan i Kalmar förvarades i ett källarförråd som disponerades av 25-åringen.

Både 23-åringen och 25-åringen har erkänt egna innehav och eget bruk, men förnekat att det ska röra sig om någon form av samarbete. Det köper inte åklagaren.

När 23-åringen som exempel först hämtar 200 gram cannabis ur förrådet och några timmar senare 100 gram till handlar det om överlåtelse, menar åklagaren.

– Då handlar det inte om eget bruk, utan snarare har försäljningen gått bra och han behöver fylla på förrådet, säger Gunilla Öhlin och betonar också att 23-åringen bryter loss cannabiskakorna från ett större parti som enligt henne visar att det är ett gemensamt parti.

– Ingen av de här tre (från Kalmar reds anm) har arbete eller legala inkomster, men lever ändå lyxliv. De köper dyra märkesvaror, de åker till Stockholm och vill boka en hotellsvit och senare på natten försöker de boka prostituerade. Det visar att de har pengar och våra analyser visar att det inte finns några förklaringar till varifrån pengarna kommer, säger åklagaren.

Åklagaren yrkar på följande påföljder:

• 25-åringen från Kalmar som pekas ut som ledare – sex till åtta års fängelse för bland annat två fall av grovt narkotikabrott, häleri, ett par fall av ringa narkotikabrott från 2017 och överlåtelsen till krogprofilen.

• 23-åringen från Kalmar – fängelse för bland annat narkotikabrott och medhjälp till grovt narkotikabrott samt äldre narkotikabrott, rattfylleri, olovlig körning och innehav av elchockvapen med mera.

• 18-åringen från Kalmar begick brott under tidigare utdömd skyddstillsyn och åklagaren yrkar på fängelse för tidigare narkotikabrott plus narkotikabrott och medhjälp till grovt narkotikabrott.

• 22-årige huvudmannen från Karlskrona – sex års fängelse.

• 21-årige lägenhetsinnehavaren – fängelse.

• 21-årige knarkkuriren – två års fängelse.

LÄS MER:

Läs mer

Vård

Kritik: Journalförde inte samtal om magproblem – visade sig vara cancer

Vårdcentral i Blekinge får kritik av Ivo

Intervju

TV: Efter KHK:s degradering – ”vi ska snabbt ta oss tillbaka”

Tobias Larsson om beskedet, framtidsplanerna och säsongskorten

Byggnation

TV: Här rivs den gamla skolan

Se när grävmaskinen demolerar bygget

Näringsliv

Hon öppnar sin första restaurang

”En dröm som blivit sann”

Olycka

E22: Två bilar körde ihop vid avfart

SOS larmat vid 10.30-tiden

Coronavirus

Region Blekinge: Nya bekräftade fall av covid-19

Så många är bekräftat smittade i länet