1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bromölla är inte först

Nyheter • Publicerad 14 maj 2014

Efter Sanna Nielsens välförtjänta tredjeplats i Eurovisionsschlagern har diskussionen kommit upp igen om att döpa en gata i Bromölla efter Sanna Nielsen.

Bromölla har väl redan en rätt generös namnpolicy: jag känner inte till något annat ställe där man döper det centrala torget efter ortens företag - Ifötorget.

Jag skulle ha svårt att tänka mig att Ronneby fick ett Tarkettorg ens om de lade vinylmatta över hela torget, eller att Karlshamn fick ett AAK-torg (det räcker väl med att man känner företagets närvaro i luften).

Men jag måste ändå meddela Bromöllas styrande att de är lite sent ute. Sannas karriär har inte gått spårlöst förbi ute i världen, som är mer eller mindre full av Sannagator.

Värmland försöker utmärka sig som vanligt. I Karlstad finns både Sannagatan och Sanna Allé. (Allén är inget vidare herrgårdslik; skog på ena sidan och trevåningshus från 50-talet på den andra, enligt Google street view).

Även Kristinehamn slår till med Sannagatan och Sannaliden. Där finns också Bostadsrättsföreningen Sanna 2. Vad har hänt med Sanna 1?

Ute i Europa har Sanna framför allt slagit igenom på Sardinien med Via Sanna såväl i Caligni, som i Osilo och Sassmi.

Även i USA finns det en hel del Sanna Streets, särskilt i Arizona. Den flottaste ligger i Paradise Valley med stora villor med palmer på gräsmattorna mot gatan. Lite mer Bromöllaaktigt, men bara lite, är det på West Sanna Street i Glendale, Peoria och Waddel.

Sanna Drive ligger däremot i Louisville i Kentucky och Sanna Court, som mest är en liten gränd, i Pullman, Washington.

Även i Afrika är Sanna ett stort namn med Sanna Road i det oroliga Mogadishu i Somalia och Sanna Street i Sydafrikanska Soveto.

En hyllning till hennes starka stämma är kanske Sanna Lung Road i Chiang Hai i norra Thailand.

I norra Thailand hittar man också den i särklass längsta Sanna-adressen: Sanna Nong Mai-sun Na Kian Lanna Nang Mai Nah; vid en Googletitt inte helt olikt ett tropiskt Edenryd.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.