Det offentliga har skyldighet att hjälpa alla PFAS-drabbade
Mer än 5000 Kallingebor har drabbats av PFAS-utsläppen och står idag utan det stöd som de borde ha erbjudits från början. Försvarsmaktens utsläpp av PFAS har skapat långsiktiga hälsorisker för invånarna eftersom föroreningarna spred sig till dricksvattnet. PFAS är ett samlingsnamn för högfluorerade kemikalier som kan ge upphov till flera allvarliga sjukdomar, bland annat cancer, och tyvärr överförs de även från mor till barn. Det innebär att kommande generationer också riskerar att påverkas av de utsläpp som redan orsakats.
Det var Försvarsmakten som läckte ut PFAS i dricksvattnet, och därför måste staten också ta ansvar för den PFAS-förgiftning som drabbat Kallingeborna. Det är inte bara en fråga om moral, utan även om rättvisa. Ingen människa ska lämnas ensam i vårt samhälle. Det är därför avgörande att PFAS-tester blir gratis för alla. Testerna måste vara tillgängliga för alla drabbade, så att ingen behöver bära den ekonomiska bördan av att kontrollera sin egen hälsa.
Förutom kostnadsfria tester är det nödvändigt att alla PFAS-drabbade i Kallinge, och på andra drabbade orter i Sverige, får kontinuerliga hälsokontroller. Detta är särskilt viktigt eftersom PFAS påverkar kroppen långsiktigt, och det är viktigt att tidigt upptäcka hälsoproblem som kan uppstå. Dessa kontroller bör ske lokalt, i samarbete med den lokala vårdcentralen, för att göra dem så tillgängliga som möjligt. Ingen ska behöva resa långt för att få den vård och det stöd de behöver – det är vårt offentliga ansvar att se till att hjälpen finns nära.
De svårnedbrutna PFAS-kemikalierna har i årtionden spridits i ibland annat konsumentprodukter, brandskum, kläder och besprutade livsmedel och finns idag i blodet hos alla människor. Även om vissa är mycket allvarligt drabbade, som i Kallinge, så berör denna fråga alla. Tillsammans måste vi stå upp för alla PFAS-förgiftades rätt till hjälp och stå enade i att få bort dessa farliga kemikalier från samhället och vår natur. Det offentliga har en skyldighet att ta ledningen i det arbetet.
Magnus Manhammar, riksdagsledamot för Blekinge (S)