1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Viktigt för dig som ska anställa någon i framtiden

Nyheter • Publicerad 11 februari 2013

Till dig som i framtiden funderar på att anställa en person som är född mellan åren 2000 och 2006.

Tänk då på följande:

1) Ha ett stort lager med klistermärken, helst 3D-animerade smilies, för att motivera den anställde till arbete. Klistermärke bör delas ut efter varje fullföljd arbetsuppgift. Gör en överenskommelse från dag ett med den nyanställde, hur många klistermärken denne ska uppnå innan belöning delas ut. 

2) Den nyanställde har all rätt att ta en paus när han eller hon behagar. Paus kan innebära allt från promenad runt kontoret eller arbetsplatsen, inkluderat småprat med kollegor, fruktpaus, fri surf eller bara sitta och blunda en stund. Pausens längd bestäms av den nyanställde och kan variera från dag till dag.

3) Den nyanställde har all rätt till sovmorgon när han eller hon så behagar. Förvänta dig ingen förvarning eller förklaring. 

4) Vid lönesamtal behöver du som chef inte oroa dig för att facket ska involveras. Detta sköter den nyanställdes föräldrar nu mera. 

5) Daglig rapport till den nyanställdes föräldrar förväntas från dig. Du förväntas i denna rapport beskriva i detalj på vilket sätt du har motiverat din anställde till arbete denna dag. Huruvida den anställde har gjort sitt arbete eller inte är inte relevant. 

6) Ställ inga krav på den nyanställde utan att först rådfråga föräldrarna. Boka direkt in ett uppföljningsmöte, helst inom tre veckor, så att föräldrarna har tid att ångra det gamla beslutet och komma med nya krav. Tänk alltid på att du som chef inte är tillräckligt kompetent för att bedöma lämplig arbetsbörda för den nyanställde.

7) Förvänta dig att din nyanställde kommer att känna sig mobbad och kränkt. Både av dig som chef samt kollegor. Förbered därför noga hur ni på företaget arbetar mot särbehandling och diskriminering. Inte för att det kommer att göra någon skillnad då företaget alltid kommer att hållas ansvarigt.

8) Allt du säger kan användas emot dig. Den nyanställde är alltid oskyldig oavsett incident. 

9) Slutligen; tänk på att alla arbetsuppgifter måste vara roliga för den nyanställde. Kom ihåg att vi lever i ett demokratiskt land, vilket för den nyanställde innebär att ingen får bestämma över denne. Man har därför all rätt att vägra ”tråkiga” uppgifter.

Lycka till!

C.F, Stockholm

PS. Tur att det fortfarande finns tid kvar, så att dagens föräldrar har tid att ta sitt ansvar att uppfostra sina barn och låta skolan ägna sig åt dess egentliga uppgift – att undervisa. 

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.