1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vad säger PBL om psykiska funktionshinder

Nyheter • Publicerad 12 oktober 2001

De borgerliga ledamöterna i byggnadsnämnden i Karlshamn har återremitterat ett bygglovsärende om ett kafé och en secondhandbutik i Asarum för psykiskt funktionshindrade som ska drivas av omsorgsförvaltningen.

Syftet enligt psykiatrireformen och socialtjänstlagen är att verka för att den enskilde får en meningsfull sysselsättning som en del i rehabiliteringen.

I det här fallet agerar byggnadsnämnden som myndighet, det vill säga ska besluta efter PBL:s (Plan och bygglagen) regler. Var i PBL hittar de borgerliga ledamöterna en hänvisning till psykiskt sjuka? När byggnadsnämnden behandlar en bygglovansökan ska de ta hänsyn till sakförhållanden, inte väga in ras, religion eller mental status.

A

De borgerliga ledamöterna försöker dölja sitt osakliga agerande genom att hänvisa till att de närboende behöver mer information. I stället för denna fega motivering borde de visat civilkurage. Nu underblåser detta bara fördomar.

Vad kommer de att ta hänsyn till nästa gång när en arab eller en buddhist eller en rödhårig söker bygglov?

Mona Lilja

Kenneth Hake

Sven-Åke Svensson

socialdemokraterna i Karlshamn

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.