1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tingsgården bör räddas

Nyheter • Publicerad 26 oktober 2001

Hösten 2000 i samband med att landstinget antog budget för de närmaste åren drogs subventionen av lokalhyran till Blekinge Läns Bildningsförbund in från och med år 2003. Detta innebär att de ekonomiska förutsättningarna för att driva Tingsgårdens verksamhet i Bräkne-Hoby togs bort.

Beslutet togs utan större debatt och man kan fråga sig om detta berodde på att ärendet var en liten del i det stora budgetbeslutet, dock bör påpekas att centerpartiets ledamöter i landstingsfullmäktige reserverade sig. Centerpartiet har senare i landstingsfullmäktige lagt en motion om att ompröva detta olyckliga beslut.

Väl använda pengar

Landstingets kostnader för Tingsgården är väl använda pengar för att främja folkbildning, kultur- och föreningsliv i länet. I landstingets verksamhetsplan 2001-2005 sägs, "det offentliga stödet till kultur behövs för att främja regional utveckling, generera arbetstillfällen, öka turism och höja livskvalitén".

Tingsgården i Bräkne-Hoby har sedan 1960-talet varit ett länscentrum för kurs- och kulturverksamhet. Alla våra studieförbund och även annan föreningsverksamhet, ofta länsövergripande, har under åren haft stor nytta och glädje av Tingsgården. Dess placering mitt i länet har varit bra med hänsyn till föreningsverksamma från både östra och västra länsdelen. På senare år har Tingsgårdens verksamhet marknadsförts och beläggningen har ökat och på nuvarande villkor går kursgården runt ekonomiskt. Värdefulla samordningsvinster bör kunna ske genom samarbete med folkhögskolan. Även om BLB:s verksamhet blir kvar på annan plats, så är placeringen i Bräkne-Hoby mitt i länet centralare och faktiskt stannar tågen fortfarande i Hoby.

Bräkne-Hoby har under senare år drabbas hårt av förlorade arbetstillfällen. Sedan gammalt har landstingets skolverksamhet gjort orten till ett centrum i länet och lokalt givit arbetstillfällen. På senare år har stora förändringar skett med nedläggningar vid landstingets skolor. Därför bör landstinget inte medverka till ytterliggare neddragningar utan låta orten få behålla sin roll i länet som ett centrum för utbildning och kultur.

Bör ta sitt ansvar

Landstinget Blekinge bör ta sitt ansvar för den omfattande kurs- och kulturverksamhet som bedrivs på Tingsgården till nytta för hela länet.

Även Folkrörelsearkivet är enligt uppgift på väg att lämna Bräkne-Hoby. Nuvarande arkivutrymmen är i det närmaste fyllt och det finns behov av utökning. Det måste vara billigare att på plats i Bräkne-Hoby utöka utrymmena än att skaffa helt nya lokaler. Det kan ju inte vara så att allt måste flyttas till stan. I det här fallet är ju faktiskt Bräkne-Hoby centralt för hela länet.

Centerpartiet och centerkvinnorna

/Birger Svensson

i Bräkne-Hoby

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.