1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Stoppa pälsdjurens lidande i fångenskap

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2001

Pälsfarmning innebär ett stort lidande för djuren.

Minkar, som är de vanligaste djuren på farmerna, rör sig i det fria över stora områden och lever alltid nära vatten. På farmerna sitter de i trånga nätburar utan någon form av stimulans.

Den onaturliga miljön gör att djuren utvecklar stereotypa beteenden, blir apatiska eller biter sig själva och sina ungar.

Päls framställs ibland som något "naturligt" och miljövänligt. Men i Sverige är farmning av pälsdjur klassad som miljöfarlig verksamhet. Inte bara uppfödningen, utan också beredning och färgning av päls försurar och förorenar vatten, mark och luft.

Dessutom är djurpäls en helt onödig produkt. Vill man absolut ha päls finns fuskpäls som ett alternativ (den totala energiåtgången för att tillverka fuskpäls är lägre än för djurpäls) och vill man "bara" hålla sig varm är moderna material som till exempel fleece och Gore-Tex långt överlägsna djurpäls.

England har helt förbjudit pälsdjursfarmning och Schweiz och Österrike har stoppat burhållningen av minkar. Låt inte Sverige hamna på efterkälken i det internationella djurrättsarbetet. Ska den svenska djurskyddslagen vara värd namnet måste pälsdjursfarmningen omedelbart förbjudas!

Ami Niglöv

Karlskronaavd

Förbundet Djurens Rätt

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.