1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sophanteringen i Ronneby

Nyheter • Publicerad 16 januari 2002

Från och med den 1 januari 2002 infördes ett nytt system för att ta hand om kommunens hushållssopor. Det är en stor förändring jämfört med tidigare hantering och ställer nya krav både på oss som skall ta hand om soporna och på den enskilde som skall lämna ifrån sig soporna.

Man kan inte förvänta sig att det nya systemet skall fungera till 100 procent perfekt från och med första dagen utan man måste ha respekt för att vi alla behöver en inkörningsperiod på några månader innan det här blir tillfredsställande.

I de många diskussioner vi haft med våra kunder märker vi att det är svårt att skilja på kommunens ansvar och på producentansvaret så låt oss förtydliga detta.

Kommunen ansvarar för insamling av det hushållsavfall som uppstår efter utsortering av tidningar, förpackningar med mera. Kunden kan välja mellan följande alternativ:

A) Sortering i tre fraktioner, brännbart, komposterbart och restavfall.

B) Sortering i två fraktioner, brännbart och restavfall. Detta alternativ förutsätter att man själv komposterar och har anmält sin kompostering till Miljö- och hälsoskyddskontoret.

C) Osorterat.

Nya lastbilar

För att klara insamling i olika fraktioner har vi köpt in nya lastbilar med delad behållare, en del för brännbart och en del för komposterbart avfall. Avfallet blandas således inte. Det finns även en mindre behållare för restavfallet.

Efter insamlingen körs avfallet till Angelskogs avfallsanläggning där det tills vidare läggs i olika högar. Det komposterbara avfallet kommer senare att börja behandlas för att kunna bli jord. Det brännbara avfallet lagras eftersom det ännu inte finns tillräckligt med förbränningsanläggningar för att kunna ta hand om det, och restavfallet deponeras.

Delat ansvar

När det gäller förpackningar av olika slag till exempel glas, plast, metall med mera gäller "Förordning om producentansvar för förpackningar från 1997. I dess § 5 står följande: "Hushåll och andra förbrukare skall sortera ut förpackningar från hushållsavfall och annat avfall och lämna dem för borttransport i de insamlingssystem som producenterna tillhandahåller". Här framgår tydligt att insamling av förpackningar normalt inte är kommunens ansvar utan det är ett delat ansvar mellan producent och konsument. I Ronneby kommun kan man lämna in förpackningar på nio stycken återvinningsstationer. Det vore kanske önskvärt med fler återvinningsstationer men det ligger i första hand inom producenternas ansvarsområde.

Det kan upplevas som både omständigt och besvärligt att behandla sina sopor på det här sättet men det görs för att öka återanvändning och återvinning vilket i sin tur ger en minskad miljöbelastning som gagnar oss alla.

Hans Olausson

Ronneby Miljö & Teknik A

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.