1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sjuksköterskelöner visar på landstingschefernas inkompetens

Nyheter • Publicerad 23 oktober 2001

En nyanställd sjuksköterska vid Blekingesjukhuset har cirka 16 000 kronor i månaden (fackets rekommendation är betydligt högre).

Detta efter en utbildning på tre år. Landstingets förklaring är "vi kan inte höja lönen av ekonomiska skäl".

Detta är ett ytterst kortsiktigt och fördummande svar.

Problemet ligger i att landstinget genom denna lönepolitik slår ris i sin egen bakdel.

Bemanningsföretag

Bristen på sjuksköterskor gör att bemanningsföretagen kan ta ut ett högt pris för de av landstingen inköpta timmarna (av naturliga marknadsfenomen - efterfrågan - utbud).

En sjuksköterska kan alltså i dagsläget få en betydligt bättre lön vid ett bemanningsföretag. Dessutom med chans till mer varierande och utvecklande arbete.

Hade man erbjudit sjuksköterskor bättre anställningsvillkor hade man påbörjat arbetet med att långsiktigt minska kostnaden för dyrt inköpta timmar och bristen av arbetskraft. Detta problem kommer inte att försvinna under de närmsta åren på grund av hur åldersstrukturen ser ut.

Man blir förvånad över hur kortsiktigt man resonerar i denna fråga.

Räddningen för landstinget har hittills varit att sjuksköterskorna varit trögrörliga och förmodligen i vissa fall utan fackligt organiserade påtryckningar.

Så kommer fallet inte att vara i framtiden.

Ansvarig vid till exempel medicinkliniken är skyldig sina anställda och övriga skattebetalare en förklaring av detta resursslöseri.

Avråds från arbete i Norge

Chefer i denna position borde kunna redovisa ekonomiska kalkyler som visar på fakta om att deras agerande lönar sig i det långsiktiga perspektivet. Kommer framtidens sjuksköterskor finna sig i denna situation eller kommer man välja ett bättre alternativ? Hur kommer då landstinget lösa problemet kortsiktigt? Redan i dagsläget råder det brist på vissa avdelningar.

Dessutom har ansvariga vid Blekingesjukhuset fräckheten att råda sina anställda att ej arbeta i till exempel Norge eller hos andra sjukhus som är i behov av arbetskraft.

Anledningen sägs vara att personalen inte kan prestera lika bra i sitt ordinarie arbete.

Anonym skattebetalare

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.