1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Samvetsfriheten är en rättighet

Nyheter • Publicerad 25 mars 2013
Ny klausul. ?Ingen som vill verka i svensk sjukvård ska behöva avstå. Därför måste en samvetsklausul inom sjukvården och högskoleutbildningen så fort som möjligt införas?, skriver Ingvar Nilsson.
Ny klausul. ?Ingen som vill verka i svensk sjukvård ska behöva avstå. Därför måste en samvetsklausul inom sjukvården och högskoleutbildningen så fort som möjligt införas?, skriver Ingvar Nilsson.Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

I oktober 2010 antog Europarådet en resolution om samvetsfrihet för vårdpersonal. Rådet slog fast att ingen vårdpersonal kan tvingas medverka till abort eller dödshjälp. I resolutionen finns respekt för båda sidor; att legala aborter skall tillhandahållas, men också individens rätt att av samvetsskäl avstå från att medverka till aborter eller dödshjälp.

I de flesta länder i Europa är samvetsfrihet en lagstadgad ­rättig- het. I alla internationella deklarationer och konventioner om mänskliga rättigheter står samvetsfrihet tillsammans med reli­gionsfrihet. Men från svensk sida har resolutionen inte accepterats. I?stället beslutade riksdagen 2011 att resolutionen skulle rivas upp. Det förbryllar internationella ­jur­- ister och rättsexperter. Sverige, som internationellt har ett ypperligt rykte beträffande demokrati, rättsstaten och mänskliga rättigheter.

Det här innebär att det finns läkare, barnmorskor och sjuksköterskor som i?dag kan tvingas medverka till aborter mot sitt samvete, om man vill behålla jobbet eller helt avstå från att jobba i vårdyrket. Personal som i övrigt inget hellre vill än att hänge sig åt att bota, lindra, trösta och hjälpa från ­livets början till dess slut. Det handlar i praktiken inte om några omvälvande konsekvenser för sjukvården. Det handlar om en persons rätt att välja bort något som avviker från allt annat som den gör vad gäller att bota och rädda liv.

Det är viktigt för ett samhälle att det finns möjligheter och lagstadgad rätt för den som hävdar samvetsfriheten utifrån en över-tyg­else. Samvetsfriheten är en nödvändig mänsklig rättighet som ­inte kan ifrågasättas i ett fritt och demokratiskt samhälle. Den måste skrivas in i Sveriges grundlag.

Att Sverige inte följer Europarådets resolution har nu lett till en anmälan till Europarådets kommitté för sociala rättigheter. Det är organi­sationer som arbetar för mänskliga rättigheter och människovärde, Pro Vita samt föreningen KLM, Kristna läkare och medicinstudenter, som står bakom anmälan.

Låt oss hoppas att Europadomstolens behandling av frågan resul­terar i en dom som blir vägledande för alla Europarådets medlemsländer.

Slutligen, ingen som vill verka i svensk sjukvård ska behöva avstå. Därför måste en samvetsklausul ­inom sjukvården och högskole­utbildningen så fort som möjligt ­införas.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.