1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Respektera dina jägarbröder istället för att mästra dem

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2001

Svar till Bertil Larsson 3 oktober.Ditt svar till mig är både arrogant och mästrande och därför anser jag mig nödsakad att kommentera. Jag har nämligen inte alls bett dig om att svara. Mitt inlägg var kritik mot den tillståndsgivande myndigheten och inte alls mot några jägarbröder.

Det måste därför finnas en anledning till att just du i egenskap och representant för ett större älgjägarkollektiv att försvara mitt jaktlags fråntagna jakträtt på vuxen älg från och med nästa jaktår. Enligt länsstyrelsen så fattas det endast fyra hektar som vi måste inkorporera.

Du behövde inte alls ödsla rader på att förklara för mig hur de tvångsbildade jaktvårdsområdena och nu hur de nytillkomna mera frivilligt bildade älgskötselområdena fungerar. I båda fallen handlar det om många små och större markägare som gått samman för att på "bred front" kunna skjuta sina älgar.

Mästrande

Varför nu denna långa mästrande insändare med en slutkläm om att vi inte "förtjänar" en beskattningsbar älgstam på det A-licensområde där jag jagar. Har du alla dina medlemmar bakom dig när du skriver som du gör? Att vara stor i korken i dag då ni lyckats med en trivsam samverkan i edert älgskötselområde skall du istället vara stolt och ödmjuk inför och inte hacka på jägarbröder som vill jaga under andra former än under militanta jägarregementen. De gamla, nu avskaffade jaktvårdsområdena kunde sätta markägare under jaktlig tvångsförvaltning. Även inom de nybildade älgskötselområdena kan jakträttsinnehavare helt lagligt utsättas för kollektivt grupptryck, tvång och bestraffningar. Ett typexempel till de här jaktvårds- och älgskötselområdena är de ryska kolchoserna.

Du tror dig vara älgspecialist, enligt forskning som passar för dig i debatten, med kunskap om älgtjurarnas vandringsområden - Att älgkor har ett hemområde på cirka 1400 ha och tjurar cirka 2300 ha. Att hemområden inte är detsamma som vandringsområden borde du som mäktig jägarordförande begripa. Tänk om dina älgtjurar har sina hemområden i Kättilsmåla-gränsen, då är det ju inte du och ditt älgjägarregemente som borde ha rätten att skjuta dem. Kanske att mina jaktmarker bidragit till dessa älgars matsedel.

Markägarnas jakträtt

Med äganderätt följer jakträtt även efter älg. Under många år tillbaka så har Svenska Jägareförbundet försökt att ändra på denna lag. För att kringgå lagen så kan man i nuläget bevilja en älgkalv och med detta så är lagen uppfylld. En minsta tilldelning således på våra 226 ha ger en årskalv. Detta anser du och ditt älgjägarkollektiv vara o.k. om vi inte vill inordna oss i kolchos-kollektivet. När det sedan gäller den sportsliga delen i jakten, när kanske ett femtiotal älgjägare drar ut på områdesjakt, har älgarna egentligen mycket små chanser att undkomma. Vi däremot är ju bara ett par tre stycken, utan hundar och drevkedjor som ser lite annorlunda på älgjakten än vad du gör. Respektera istället för att mästra dina jägarbröder så blir du bemött därefter.

Ville Johansson

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.