1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rapport från sopsorterare

Nyheter • Publicerad 11 januari 2002

Ända sedan julhelgen har vi sopsorterat och börjar nu förstå hur det kommer att bli.

Jag får använda dyrbart varmvatten och hushållspapper för att få förpackningarna tillräckligt rena i väntan på att kunna lämna dem ifrån mig. Hur miljövänligt är det?

Det vill säga först förvara dem under diskbänken i olika fack för att sen ut med det i förrådet som fyllts med sopor.

Rena rama vansinnet

I snabb takt har vi fått mycket hårdpapp, hårdplast och mjukplastförpackningar och detta skulle vi behöva hjälp av kommunen att få hämtat! I stället har vi blivit tilldelade en blå liten box och i den ska man lägga krukor och andra sällsynt förekommande sopor! Dessa ynka sopor kommer vi att få hämtade av kommunen. Det är vansinnigt helt enkelt!

Om jag som konsument själv ska transportera mina sopor till återvinningsstationen så måste sopavgifterna sänkas. Vad jag kan förstå kommer det inte att ske. Hur gör gamla utan bil? Alla som är missnöjda med systemet måste höra av sig till kommunens kontor och säga sin mening. Själv ringde jag till kommunen i måndags och sa vad jag tyckte. De tyckte inte själva att systemet var bra men rådde mig att höra av mig till nån politiker. Det var där beslutet var fattat och kommunen kunde inget göra åt det här. Tjänstemannen jag talade med rådde mig att lägga de återvinningsbara mjölkkartongerna och den andra hårdpappen bland det brännbara för att bli av med det. Som om det skulle vara en bra lösning på problemet. Och det ska man höra från kommunens folk att man kan sortera fel för att bli av med sopor.

Förresten sa tjänstemannen till mig "Du var kanske en av dem som skrev på att vi skulle ha väck sopförbränningsanläggningen och då har vi oss själva att skylla. Nu var det lång väg att transportera sopor och det kostade".

Överfullt

Jag berättade också att när vi i helgen kom med våra sopor till stationen vid Maxi i Ronneby så var där överfullt. Sopor hade därför ställts lite överallt.

Fick till svar att kommunen inte ansvarar här. Är det så här sophanteringen skall skötas i fortsättningen? Jag tycker att ansvariga inom kommunen kan svara på det.

Fia-Lotta

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.