1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ovärdiga konster på cirkus

Nyheter • Publicerad 4 september 2001

Förbundet Djurens Rätt arbetar för ett levnadssätt som inte förtrycker djur vilket är exakt vad cirkusdjuren utsätts för. De har knappast valt att bli fraktade land och rike kring och få röra på sig endast när de ska uppträda. Vi har idag mer kunskap om djurs beteende än vi hade tidigare, och kan därför bedöma ifall djur mår psykiskt dåligt på ett annat sätt än vi tidigare kunnat. Att träna solitärt levande djur kräver dessutom oftast tveksamma träningsmetoder.

Tamhund- katt och häst tillhör ej de vilda djuren men har naturligtvis vilda släktingar. Att cirkusdirektörerna skulle tala om att cirkusdjuren lider verkar blåögt. Det är ju deras levebröd. Hoppet står till att de kan få cirkusen spännande och intressant med endast frivilliga mänskliga artister.

Mjukträning

Under förutsättning att hunden eller hästen (känner ej till att man brukar träna katter i någon större utsträckning) tränas med mjuka, djurvänliga metoder mår dessa djur säkert bättre och har större gemenskap med sina ägare, än de som sover bort sina liv. De flesta brukar hålla sina sällskapsdjur som familjemedlemmar. Där i alla fall hunden och katten brukar bo i boningshuset och inte i burar eller vagnar. De flesta sällskapsdjur har också ett permanent boende och fraktas ej omkring. En hund eller häst som genomför ett dressyrprogram eller en arbetsuppgift ex spår- eller sökarbete utför ej några löjeväckande trick i jämförelse med elefanter som går på bakbenen, björnar som åker skridskor eller cyklar, apor som klumpigt imiterar mänskliga beteenden osv.

Bakbenen

En elefant som går/står på bakbenen tar dessutom stryk av det rent fysiskt. Den är inte skapad för att stå på bakbenen. En hund eller häst som tränas ska inte behöva bli skadad av det.

Det är godkänt att förevisa sjölejon på cirkus i Sverige. Hur kan man ge den ett acceptabelt liv när den ska fraktas omkring? En cirkus som just besökt stan hade igelkottar med. Vad har de på cirkus att göra? De hör ju hemma ute i naturen. Hur vet du att djur gillar att uppträda?

GP,

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.