1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Nyheter • Publicerad 6 september 2001

Nu har Sifo åter presenterat "väljar-siffror", som avses utgöra ett slags rättesnöre och riktmärke för landets röstberättigade inför nästa års riksdagsval. Frågan, som lär ha ställts, torde ha varit ungefär följande: "Vilket parti skulle du ha röstat på, om det varit riksdagsval i dag?

En högst teoretisk för att inte säga abstrakt fråga, eftersom det är nära 13 månader kvar till nästa års riksdagsval i september 2002. Då alltså, när alla röstberättigade i Sverige ges tillfälle att ge sin mening tillkänna.

I Sifo-undersökningen var det givetvis bara ett ytterst litet antal av dessa, närmare bestämt 2 812 personer. Av dem var det dock 14,6 procent, som inte ville "rösta" och således blev det kvar 2 401 individer, vilka nu låtsades lägga en röstsedel i en tänkt valurna.

Frågesport

Om dessa personer var proportionellt utvalda/fördelade över hela Sverige, bör cirka 50 vara hemmahörande i Blekinge. En fördelning på länets fem kommuner ger följande siffror över antalet "väljare": Karlskrona 20 stycken, Ronneby och Karlshamn vardera 10 samt Sölvesborg och Olofström vardera 5 stycken. Det är förvisso ytterst få, som är utvalda i denna "frågesport". Sett för hela landet är det följaktligen 24 individer/väljare som utgör en (1) procentenhet och till Göran Perssons förnöjelse vill han väl nu konstatera, att det var 63 s-väljare, som hade tillkommit och för moderaternas Bo Lundgren försvunnit 40 väljare sedan förra Sifo-mätningen.

Men och detta är viktigt att uppmärksamma, det är ju inte samma personer som utfrågades nu som den grupp, vilken fick frågan om "parti" vid förra tillfället. Om så hade skett, vilket ju varit mer intressant, hade troligen procenttalen blivit ganska annorlunda.

Så kallade analytiker

Nu är det "Slumpens skördar" som ges tillfälle att bärgas och en del så kallade analytiker ger sig till och med på med att tro och fundera över, varifrån eller till vilka de nya vinsterna respektive förlusterna vandrat. Detta trots alltså att kanske alla svarande i senaste undersökningen hade angivit samma parti som nu, om de utfrågats i en tidigare undersökning. Men detta att samma individer utfrågas två, tre gånger i följd vill Sifo och andra institut inte vara med om. De söker motivera med att en sådan metod inte är "vetenskapligt" utformad. Vad nu denna högt värderat vetenskap består i inom de metoder som frågeställaren i Sifo med flera tillämpar? Den beskrivningen skulle vara intressant att få ta del av i pressen. Om det nu kan presteras en sådan redogörelse.

Styrsvik, Listerby

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.