Jag välkomnar verkligen det nya sopsystemet i Ronneby. Vi har sorterat sopor i många år så för oss är det ingen större omställning. Jag är nöjd med de bruna och gröna tunnorna för komposterbart och brännbart avfall. Jag är också nöjd med informationen kring det nya sopsystemet.
Barockt med öppettider
Vad jag däremot är mycket negativ till är möjligheten för kommunens invånare att göra sig av med sitt sorterade avfall. Nio återvinningsstationer i kommunen är inte tillräckligt, och att flera av dessa återvinningsstationer har öppettider är helt barockt. Jag tänker inte anpassa mitt liv efter öppettider på en återvinningsstation - jag vill lämna mitt avfall när det passar mig, i anslutning till arbetstider till exempel.
Behållarna överfulla
Vi har stora lådor hemma för att sortera tetrapak, glas, metall, hård- plast, mjukplast, pant och så vidare. Var 14:e dag cirka behöver dock dessa lådor tömmas. I söndags fyllde jag således bilen med sorterat avfall och stannade till på återvinningstationen vid Maxi på väg till jobbet. Stationen var det snuskigaste jag har sett på länge! Det fanns knappt möjlighet att lämna en pryl där. Behållarna för tetrapak och metall syntes knappt bakom alla kassar som folk bara lämpat av. Glasbehållarna var fulla, containern för tidningar likaså. Det enda man kunde lämna med rent samvete var hårdplast.
Ingen extra personal
Jag trodde i min enfald att kommunen hade satt extra personal efter 1 januari för att bemöta den anstormning med sorterat avfall som givetvis kommer när man inför krav på sopsortering. Självklart har folk mycket sopor efter jul- och nyårshelgen.
Stationen vid Maxi är nog hårt belastad eftersom den är helt öppen, utan öppettider, och folk lämnar säkert sitt avfall i samband med den veckohandling som ofta görs på helgerna. En sådan station borde var helt ren och tom på fredagen för att få plats med helgens avfall. Jag lämnar ofta mitt avfall vid Maxi på söndagar och stationen brukar nästan alltid vara full. Men söndagens sopmängd slår alla rekord. Om nu stationen var ren och tom i fredags så kan man bara konstatera att stationen är för liten och borde byggas ut med större och fler containrar.
En annan del av detta problem är att alla kommuninvånare faktiskt inte har bil och kan fylla bilen med sopor på väg till jobbet som jag gör. Hur ska de ha en rimlig chans att göra sig av med sitt sorterade avfall? Ska de gamla anlita hemtjänst för att bli av med sina sopor?
Fler återvinningshus
Det bästa vore givetvis att ha ett litet återvinningshus i anslutning till varje livsmedelsbutik i kommunen. Så många affärer finns det inte, och handla måste ju alla göra. Om de gamla orkar släpa med sig mat hem orkar de givetvis ta med sig en påse sorterat avfall på väg till affären. Men ligger stationen på ett helt annat håll är detta inte rimligt.
Kommunen skyller ifrån sig och säger att förpackningar är producenternas ansvar. Kommunen avsvär sig därför det ansvaret helt. Detta är också helt barockt. Tidigare har man, om samvetet tillåtit, kunnat fylla sin soppåse med alla möjliga förpackningar. Helt plötsligt bestämmer kommunen att detta inte är okej längre. Då är det minsann kommunens ansvar att se till att kommunens invånare får ett bra alternativ till det gamla sopsystemet. Och nio återvinningsstationer är varken bra eller tillräckligt. Om problemen för invånarna blir för stora så kommer de kanske att köpa sig fria från att sopsortera - trots att det kostar 3.000 kronor - och det kan väl knappast vara meningen med det nya sopsystemet?
Pernilla Berghé
Backaryd