1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Maxtaxan en ny barnfälla"

Nyheter • Publicerad 31 oktober 2001

Svar till Gerthie Olsson angående maxtaxan.Svårigheter att få ekonomin att gå ihop skall inte lösas genom fler irrgångar i bidragssystemen.

Det är värdefullt att barnomsorg och förskoleverksamhet subventioneras, men genom maxtaxereformen visar socialdemokratin åter igen att det måste till beslut på högsta möjliga nivå för att den enskilde skall få det bättre.

Fel signaler

Det ger fel signaler.Ni håller fast vid er förmyndarpolitik och fortsätter att med ekonomiska medel befästa rådande system och fålla in medborgarna i lämpliga fack.

Från tjänstemannahåll hävdas att den beräknade ökningen på förskolan, i och med införandet av maxtaxan, inte kommer att utgöras av fler barn. I stället är det redan inskrivna, som kommer att vara där ännu fler timmar.

Om förslaget om maxtaxa går igenom, kommer vi att se exempel där barn som redan går många timmar på dagis, kommer att få ännu längre dagar.

Du kallar det borgerliga alternativet för kvinnofälla. Kanske dags att börja tala om barnfälla?

Gerthie, har ni inom socialdemokratin någon gång funderat på de föräldrar som har valt att inte ha barnen på dagis? Är det rätt att undanhålla denna "generella välfärdshöjning" från dem?

Nog vore det mer modernt att visa folk förtroendet att själva bestämma omsorgsform och själva disponera ett barnomsorgskonto. Då blir stödet generellt.

Låt folk välja själv

Gerthie, tror du på fullt allvar att maxtaxan kommer att bidra till att fler tar pappaledigt? Jag är inte övertygad om att styrning till dagis är rätt instrument. Däremot ser jag ideologiska mönster bakom reformen och att socialdemokratin lyckats dölja det med etiketter som "generell välfärd" och "mer tid med barnen".Låt folk välja dagis. Låt folk välja andra barnomsorgsformer. Men låt det beslutet komma från varje familj och inte genom beslut över våra huvuden.

Ta istället en funderare på hur man bättre släpper fram individens kraft.

Ta en funderare på om det inte är dags att visa tillit och förtroende i stället för misstro och rädsla.

Urban Sylvan

riksdagskandidat

Folkpartiet liberalerna

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.