1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Gör bron i Ronneby hamn öppningsbar

Nyheter • Publicerad 18 februari 2013

Broarna över Ronnebyån är ju på både gott och ont. Mest gott, naturligtvis, men ett hinder för sjöfarten. Att göra alla broar öppningsbara eller tillräckligt höga är inte realistiskt. Men att göra bron i Ronneby hamn öppningsbar är realistiskt och tänk vilken fin gästhamn det skulle bli nedanför Brunnshotellet.

Här finns mycket som skulle locka båtturister, inte minst från grannländerna Tyskland, Danmark, Holland och segelbåtar från Polen som har blivit vanligare de senaste åren. Fritidsbåtar som i dag passerar utanför Blekingekusten. Här finns mycket som skulle locka hit båtfolket: golfbana, minigolf, Brunnsbadet, Brunnsparken med alla aktiviteter som brukar vara där, Brunnsskogen, SPA, gångavstånd till Ronneby centrum med mera. Här finns också bra kommunikationer som tåg och flyg, om någon vill göra ett uppehåll i båtsemestern eller ett besättningsbyte. Hygienfaciliteter finns ju redan på Brunnsbadet.

Vad som behövs är lite rejäla träbryggor på båda sidor om ån, precis söder om bron till Ron. Här skulle båtarna ligga långsides för att inte blockera genomfart. Och så en öppningsbar bro i hamnen.

Här kanske Tarkett har synpunkter, men med lite god vilja kan det bara inte vara några problem att komma överens om fasta tider för broöppning. Och med tanke på att Ronnebys handelshamn en gång, det är visserligen länge sedan, låg vid Rådhusparken ska inte djupet vara några problem. Liknande miljöer finns på flera ställen vid östersjökusten i grannländerna. Någon eller några öppningsbara broar över en flod och ett samhälle några kilometer uppströms med gästhamn.

Gästhamnar i sig har visat sig ha en attraktionskraft och drar folk. Personer som är ute och promenerar, är på cykeltur eller dagsutflykt med bil, har ofta en gästhamn som mål eller delmål. Detta gör inte Brunnsområdet mindre attraktivt.

För några år sedan när Ronneby segelsällskap diskuterade med kommunen om arrendet, som gick ut då, för båthamnen i Angelskogsviken fick vi förslag från kommunen att köpa marken. Vi svarade att det vågar vi nog inte med tanke på att det något år tidigare hade stått i tidningen om en eventuell bro över till Aspan. I så fall hade inte hamnen varit tillgänglig med båt.

Kommunen svarade att det blir ingen bro så det behöver ni inte vara oroliga för. Ronneby segelsällskap köpte marken, investerade cirka fyra miljoner kronor och väldigt många arbetstimmar är nedlagda av medlemmarna på anläggningen: nya kajer, nya bryggor, asfaltering av området, nytt högt staket kring området, nya grindar, spolplatta med tillhörande -filter och uppsamlingsbrunn för vatten när man gör bottentvätt med mera.

Och detta är ju vad kommunerna vill i dag, att privata eller ideella föreningar tar över och driver idrottsanläggningar eller andra anläggningar. Här har vi ett exempel där det verkligen fungerar utmärkt. Båthamnen i Angelskogsviken, eller Slipen som den kallas, är en av de absolut bästa i Sverige.

Så långt allt gott och väl. Men. Nu finns det förslag på att göra en marina vid Östra piren med bro över till Aspan. Trots tidigare löften om att det inte ska bli någon bro. Ett förslag som -saboterar all verksamhet och alla investeringar i Angelskogsviken. När man pratar med en del på Aspanlandet vill de definitivt inte ha någon gång- eller cykelbro över Angelskogsviken. Och varför -göra en ny marina med 300 båtplatser när behovet är så gott som uppfyllt i dag (Ekenäs, Slättanäs, Risanäsviken, Gö, Angelskog med mera)? Varför satsa 30–40 miljoner av våra skattepengar på något som inte behövs?

Svenne

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.