1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

God morgon PO Larsen

Nyheter • Publicerad 18 september 2001

I departementets direktiv 1993 angavs att 30 procent av poliserna skulle vara kvarterspoliser. Till 1994 skapades närpolisbegreppet men procenttalet var detsamma - 30 procent.

Polisorganisationen skulle därutöver arbeta mer förebyggande och problemorienterat. Karlskrona hade i början på 90-talet sju kvarterspoliser och en särskild brottsförebyggande enhet. I dag har man endast fyra poliser med egna ansvarsområden.

Vad rätt du tänkt fast så fel det blev.

Kritikerna tystades av justitieministern med att det skulle bli fler poliser ute i närsamhället. Alla rationaliseringar skulle göras inom administrationen och ledningsorganisationen. Närpolisreformen skulle genomföras till i stort sett varje pris, och priset blev högt.

Polisutbildningen låg i malpåse och massor av pensioneringar stod för dörren. Åldersstrukturen är fortfarande väldigt ogynnsam med många pensioneringar under den närmaste fem års-perioden.

Leif G W Persson, som inte alltid har rätt, varnade för att alla tidigare organisationsförändringar lett till färre poliser på gatan, och så rätt han hade!

Det som hänt är att den tidigare minimibemanningen har minskats ytterligare och många polisstationer landet över har stängts för allmänheten, främst kvälls- och nattetid, så även i lilla Blekinge.

Visst går det att ha en gemensam polisledning, men kanske även gemensam administration och gemensam kommunikationscentral i Växjö eller någon annanstans, men är det inte som biskop Brask med korsade fingrar - härtill är jag nödd och tvungen. Det förbättrar inte polisverksamheten, och det bidrar definitivt inte till fler synliga polismän i närsamhället som var regeringens käpphäst för att nå trygghetsmålet.

I dag får de som har råd köpa trygghet av privata företag. Alla andra får vara utan och skapa sin egen trygghet genom egen bevakning,, ideellt arbetande organisationer, och medborgargarden helt utan polisiär insyn.

Vi är ganska många som anser att tryggheten och rättssäkerheten är i allvarlig fara.

Till detta kommer kvarvarande polisers otrygghet och frustration över att inte räcka till. Man ligger hela tiden efter.

PS Det är inte bara antalet närpoliser (kvarterspoliser) som minskat under senare år, utan detsamma gäller även ordningsavdelningen och trafikavdelningen

DS

Poliser i Blekinge

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.