1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Freda torskens lekplatser

Nyheter • Publicerad 9 april 2002

Debatten om torsken och torskfisket i Östersjön har varit mycket omfattande.

Fiskets organisationer eftersträvar en långsiktig lösning i samverkan med övriga östersjöländer.

Regeringens fiskesakkunnige och även den ansvariga ministern har varit inne på samma linje att upprätta en fiskevårdsplan för torsken. Ja, det vore önskvärt med fiskevårdsplaner för samtliga kommersiella fiskslag.

Det har framkommit många konkreta förslag till ett åtgärdsprogram men det måste ske i samverkan med övriga östersjöländer. Här kan man peka på, där överenskommelser redan har träffats:

Tre månaders torskfiskestopp med undantag för bifångster vid annat slag av fiske. Ett minimimått på torsk, 40 cm. Detta är ett stort framsteg med hänsyn till hur svårt det har varit att träffa överenskommelse på denna punkt.

Släpper igenom småtorsk

Det har också träffats en överenskommelse om 110 millimeters maska i torskgarn, vilket betyder i praktiken att dessa nät släpper igenom torskar som är mindre än 46 cm med undantag av att någon torsk får en maska i munnen.

I torsktrålen har man beslutat om selektiva fönster som kommer att släppa igenom den mesta småtorsken under 40 cm.

Det har också beslutats om förbud av industrifiske, om det nu kommer att genomföras. Om än inte detta fiske är inriktat på fångst av torsk så kan det vid vissa tillfällen förekomma att det blir bifångster av torsk av mindre storlekar.

Fiskeförbud på lekplatser

Sydkustfiskarnas Centralförbund har sedan årtionde tillbaka motionerat om förbud för fiske på torskens lekplatser under den tid som torsken leker, utan någon större framgång. Tidigare så fanns det tre stora lekplatser i Östersjön för torsk, Gotlandsdjupet, Danzigbukten och öster om Christiansø, öster om Bornholm.

De förstnämnda är så gott som utslagna på grund av ett allt för hårt fiske. Lekplatsen öster om Bornholm är fortfarande intakt, men den behöver ett bättre skydd, ett fiskeförbud under sju månader. När torsken leker från den första april till första oktober på en yta av minst 1 00 kvadratkilometer, helst större. Om en överenskommelse kan träffas med övriga östersjöländer.

Skydd för reproduktion

Man kan ju tycka att det skulle vara en självklarhet att ge torsken det skydd den behöver för sin reproduktion. Detta är ju den främsta förutsättningen för ett fortsatt fiske efter torsk i Östersjön. Här behöver regeringen tillsammans med EU och övrig östersjöländer göra en gemensam kraftansträngning för att genomföra ett beslut, några kompromisser på den här punkten är inte tänkbara. Detta fiske på torskens lekplatser har varit huvudorsaken till de minskade torsktillgångarna i Östersjön.

Inget ensidigt stopp

Det har ju tyvärr förekommit populistiska förslag om att ensidigt stoppa svenskt torskfiske i Östersjön. Man får hoppas att inte regeringen lyssnar på det örat. Det är endast genom samverkan med övriga länder kring Östersjön man kan nå resultat. Ett ensidigt svenskt fiskestopp kunde vara relevant för tjugo år sedan, när Sverige hävdade mittlinjeprincipen men inte i dagsläget.

Det finns även andra orsaker som är ett hot mot torskens överlevnad i Östersjön. Det är övergödningen av Östersjön. Här behövs också en gemensam samverkan. Det minskade saltvatteninflödet är också ett hot.

Henry Berntsson

Hällevik

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.