1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Nyheter • Publicerad 12 januari 2002

I tv och i tidningar har man den senaste tiden haft inslag om verksamheten vid Lundby behandlingshem. Förhållandena där har beskrivits som mycket tvivelaktiga.

Undertecknade, som på olika sätt väl känner verksamheten vid behandlingshemmet, kan konstatera, att den bild man fick av Lundby var mycket verklighetsfrämmande för att inte säga förvanskad.

Lundby, som drivs av en stiftelse, har ofta tagit emot mycket svårt störda barn och ungdomar, som andra institutioner inte klarat av. Man har då naturligtvis ibland ställts inför vårdproblem av en svårighetsgrad som andra institutioner sällan eller aldrig möter och som journalister har svårt att göra sig en föreställning om.

Mediainslagen har till stor del grundats på intervjuer med en tidigare patient. De barn och ungdomar, som har kommit till Lundby har utan undantag bakom sig en mycket svår situation och har mått mycket dåligt och detta har i många fall färgat vistelsen på Lundby. Att intervjua sådana ungdomar är en svår och grannlaga uppgift som man tydligen inte riktigt lyckats med.

Vi anser att verksamheten vid Lundby är och har varit av hög kvalitet och med ett personligt engagemang som vida överträffar det samhället kunnat erbjuda och att den bild som getts i media är felaktig.

Vi stödjer Lundbys verksamhet:

Marianne Cederblad, professor emeritus, barn- och ungdomspsykiatri, Stig Östensson, specialist i barn- och ungdomspsykiatri, Rutger Nandorf, överläkare, medicinkliniken, Västervik, Gustav Levy-Hüneberg, leg läkare, Tullia Sunesson, socionom, leg psykoterapeut, Inga-Britt Östensson, leg psykolog/psykoterapeut, Birger Ramnebrink, lärare psykiatri, Björn Vikström, leg psykolog, Christina Ljungdahl, leg sjuksköterska/barnmorska, Gun Larsson, socionom, Åke Andersson, före detta styrelseledamot i Lundbystiftelsen, May Jartelius, före detta kommunfullmäktigeledamot och medarbetare på Lundby. Annika Kraft, högskoleadjunkt i pedagogik, Ros-Marie Gullbring, musiklärare,1981-1983, Per Lennart Gullbring, medarbetare, Per Ola Valastig, lärare Marie Mattson, medarbetare och ridlärare, Mona-Cajsa Larsson, pensionerad Waldorflärare, Elly Havby, erfarenhet av Lundby, Märta Pettersson, erfarenhet av Lundby.

Lärare och personal Kalmar Waldorfskola, där cirka 20 Lundbybarn gått/går sedan 1989:

Helen Gustavsson, Irmeli Green, Gerard Tenwolde, Ingela Jeppson, Jannika Aasa Stålhammar, Angelika Andersson, Bodil Johansson, Anders Kouru, Angelika Stadelmaier, Kerstin Karlsson, Britt-Marie Skeppstedt, Ingrid Thour, Karin Lindén.

Lundbystiftelsens styrelse:

Marianne Brandén, socionom, Katrin Dahlin, psykolog, Anna Forsberg, ordförande i Lundbystiftelsen, kurator, psykoterapeut, Thomas Gustafsson, chef för psykiatrin i Landstinget Blekinge, Göran Snaar, fritidsassistent, Jan Mölholm, personalrepresentant i styrelsen för Lundby.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.