1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Förbjud minkfarmar

Nyheter • Publicerad 23 januari 2002

Minken lever i en ståltrådsbur med en yta på 0,24 kvadratmeter. Att någon kan tro att något djur skulle trivas i en ståltrådsbur är för mej helt obegripligt. Sedan är ju tiden i bur ointressant. Man kan tycka vad man vill om djurhållningen inom lantbruket men inga djur där förutom hönsen sitter i bur. Sedan rättfärdigar inte en typ av djurutnyttjande en annan. Päls är ett totalt onödigt plagg och det lidande djuren utsätts för är inte acceptabelt.

Majoriteten av alla människor har ju insett att det är fel att ha höns i bur varför skulle det då vara mer rätt att hålla pälsdjur i bur? Det är bara att läsa branschens tidskrift för att se vilka stora problem som finns med beteendeproblem som pälsbitning, svanssugning och -bitning och monotont upprepade rörelser (stereotypier) och sjukdomar som valpsjuka, pseudomonasinfektion, salmonella, botulism, virusenterit, tarminflammationer, anemi, plasmacytos m fl. En del av dessa sjukdomar blir djuren vaccinerade emot. Detta har krävt ytterligare djurlidande i form av djurförsök.

Närheten till andra minkar anses dessutom vara den mest betydande stressfaktorn eftersom minken är ensamlevande i vilt tillstånd. Stressnivån är så hög att det händer att modern biter ihjäl sina ungar. Man får förutsätta att det som står i branschskriften är korrekt. Jag har svårt att tro att de själva skulle överdriva problemen.

Minkens foder kan vara färskt men också fryslagrat och upptinat, ibland ges det även torkat. Fodret ges oftast i form av en gröt som läggs på burtaket. I färskt foder påbörjas nedbrytningsprocesser redan efter ett dygns lagring även vid noll grader. Fodret är sammansatt för att ge en fin päls och ingenting annat.

Just bristen på vatten är ju något flera instanser påpekat bristen av. Under varma somrar har det till och med hänt att minkar dött av värmeslag. Om tillvaron är så god som de beskriver varför har då en stor del av djuren magsår? Varför dör pälsdjur av fettlever och/eller -njure under sin korta levnadstid? Varför är valpdödligheten 15-30 procent? Varför får pälsdjur drabbas av diarréer på grund av otjänligt foder?

Svenska veterinärssällskapet har i två rapporter kritiserat den nuvarande minkhållningen p g a bristen på vattenbad och p g a de stereotypa beteenden som minkarna uppvisar.

Pälsdjursfarmning klassas som miljöfarlig verksamhet bl a p g a att grundvattnet förorenas av de höga halterna fosfor och kväve som kommer från djurens avföring.

Utvecklingen går framåt och det vi behövde på stenåldern kanske inte behövs idag. Det gör det definitivt inte när det gäller pälsprodukter.

Hur skulle det kunna vara en rättighet att ta en medvarelses liv för någonting som inte är livsviktigt för oss. Vem skulle ha gett oss den rätten? Förbjud pälsdjursfarmning!

GP, Karlskrona

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.